fbpx
Acasă Ştiri Medicale Protest spontan al angajaților dispensarului de la Spitalul de Pneumoftiziologie

Protest spontan al angajaților dispensarului de la Spitalul de Pneumoftiziologie

Angajații Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași au organizat un protest spontan și au oprit activitatea timp de 30 de minute. Aceștia sunt nemulțumiți că veniturile lor variază de la o lună la alta, au pierdut grupa doi de muncă și nu primesc nici vouchere de vacanță.

“Salariul rămâne fix. Asta înseamnă că se umblă la sporuri. De ce nu suntem anunţaţi? Legea spune că dacă se umblă la o categorie din salariu, trebuie să fiu anunţată. Nu am fost anunţată. Doar văd puţin, dar sigur, de câteva luni. Tot de câteva luni, mai bine, de un an, ni s-a promis că se va face evaluarea gradului de periculozitate la locul de muncă. Lucru care nu s-a întâmplat nici până acum. Una e să vezi în fiecare zi tuberculoză, una e să ai 50 de paturi de tuberculoză, şi alta e să ai trei paturi şi un caz maxim să-l internezi cu tuberculoză”, a declarat Mihaela Archip, medic primar pneumolog la dispensarul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi.

O altă nemulţumire a protestatarilor de la Dispensarul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi este că nu primesc vouchere de vacanță.

“Aceste Vouchere de vacanță sunt considerate drept salarial. Practic, ar trebui să fie o prioritate pentru manager acordarea voucherelor de vacanţă. Noi milităm şi pentru acest spor de risc pentru grad înalt de îmbolnăvire care se acordă diferenţiat pe dispensarele TBC din ţară, ceea ce nu este corect. Riscul este foarte mare. Incidenţa tuberculozei în România este cea mai mare din Europa, de 58 la 100.000 de locuitori. E un risc foarte mare. Noi suntem prima linie pe care o avem în cadrul reţelei sanitare privind infecţia tuberculoasă şi celelalte infecţii. Practic, patologia infecţioasă este pe primul plan în dispensarul TBC, iar riscul de infectare este între 5 şi 8 % faţă de celelalte categorii de personal”, a declarat Corina Horodniceanu, medic primar în cadrul dispensarului Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi.

De cealaltă parte, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie spune că nemulţumirile angajaţilor din dispensar privind tăierea sporurilor sunt neîntemeiate.

“Nu este adevărat. Nu există venit micşorat de la o lună la alta. Este în funcţie de ceea ce a muncit fiecare. Dacă există o diferenţă salarială, se datorează, posibil, concediilor de odihnă luate, pentru că în concediul de odihnă nu se plăteşte acel spor în ziua respectivă. În ceea ce priveşte sporurile, se dau conform buletinului de determinare care este la nivelul întregului spital, dispensarul TBC neavând răspundere juridică.

Noi fiind sub autoritatea Consiliului Judeţean, au făcut o derogare şi am reuşit ca la nivel de întreg spitalul să acordăm sporuri la nivelul cel mai mare din ţară: este de 65%. Este cel mai mare din ţară în contextul în care buletinul de determinare este identic pe toate secţiile, da, inclusiv pe dispensar. Dacă există dispensare locale care au 1-2 medici, şi care şi-au permis autorităţile locale să le plătească 85% sporul maxim, asta este cu totul altceva, dar aici este vorba de 52 de persoane”, a declarat Cristina Grigorescu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,599FaniÎmi place
294AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Intoleranță la lactoză – simptome, diganostic, tratament

Rapoartele medicale susțin că, în România aproximativ 5% din copii se nasc cu intoleranță la...

Artroplastia totală a cotului (proteza de cot)

Artroplastia totală a cotului este o procedura chirurgicală complexă și , în prezent, efectuată...

10 informaţii despre tratamentul anticoagulant

Tratamentul anticoagulant este prescris pentru a preveni formarea de trombi (cheaguri de sânge)...

Eventrațiile – simptome și tratament

Eventrațiile reprezintă defecte ale peretelui abdominal apărute în urmă unor traumatisme survenite la acest...

Boala de reflux gastroesofagian, ce este și cum se tratează

Boala de reflux gastroesofagian este, fără îndoială, cea mai frecventă boală întâlnită de gastroenterolog....

Astmul bronşic – diagnostic, simptome, tratament

Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a arborelui traheobronşic...