31 de pacienți pe lista pentru transplant pulmonar. Acordul cu Ungaria a fost semnat

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că în acest moment pe lista transplantului pulmonar sunt 31 de pacienţi. Pentru a veni în sprijinul acestor pacienți, România a semnat acordul cu Ungaria.

„Acordul cu Ungaria va avea în spate nişte condiţii tehnice specifice, avem un grup de lucru format din dr. Radu Zamfir, dr. Narcis Copcă, dr. Andrei Leşan de la Cluj, stabilesc condiţiile tehnice în care se vor realiza aceste schimburi. Noi dorim ca la sfârşitul lunii iunie să putem semna acest acord tehnic, astfel încât să putem da drumul la colaborarea propriu-zisă. Este un acord pentru zece pacienţi pe an”, a declarat Sorina Pintea la Digi 24.

Tot pentru transplantul pulmonar, Ministrul Sănătății, Sorina Pintea va avea discuții cu Agenţia Naţională de Transplant din Italia.

„Este nevoie de aceste acorduri pentru a putea avea o soluţie de backup pentru pacienţii noştri aflaţi pe lista de aşteptare şi care nu vor avea la timp organele”, a precizat Pintea.

- Articolul continua mai jos-

Ministrul a mai spus că în urmă cu o lună a cerut într-o scrisoare adresată Eurotransplant ca România să fie primită în etapa a doua a candidaturii.

„România, ca să poată trimite pacienţii spre a beneficia de un transplant pulmonar, de asta vorbim în mod special, într-una din ţările UE, trebuia să dea nişte plămâni la schimb, iar noi anul trecut aveam o restanţă de 24 de organe. Am avut o întâlnire oficială cu board-ul Eurotransplant. În urmă cu o lună, am cerut într-o scrisoare adresată Eurotransplant să fim primiţi în step-ul II, pentru că sunt nişte paşi pe care trebuie să îi faci pentru a deveni membru, adică să ne găsim o ţară, o clinică care să preia pacienţii noştri, ai căror medici să vină să opereze aici şi noi am propus Hanovra”, a explicat Sorina Pintea.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari