fbpx
Acasă Ştiri Medicale Riscul de moarte subită - detectat printr-o simplă analiză

Riscul de moarte subită – detectat printr-o simplă analiză

Un nou tip de analiză, recent descoperită de cercetătorii britanici, detectează rapid riscul de moarte subită.

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford din Regatul Unit au descoperit o nouă tehnică prin care ar putea fi identificate persoanele cu risc de moarte subită de la bolile cardiace insidioase.

Persoanele cu HCM, depistate cu riscul de moarte subită

Uneori ne întrebăm cum este posibil ca tinerii să moară brusc de un atac de cord… Este pur și simplu pentru că, în majoritatea cazurilor, persoanele cu cardiomiopatie hipertrofică (HCM) nu sunt identificate decât după deces. HCM este o boală genetică gravă, care afectează structura celulei inimii.

Articolul continua mai jos

În HCM, mușchiul devine hipertrofiat și celulele sale au o structură anormală. Această boală se poate dezvolta la orice vârstă, în special la adolescență și la vârsta adultă. Unu la doi din o mie de oameni se nasc cu această anomalie genetică și majoritatea sunt asimptomatici. Această patologie este principala cauză a decesului cardiac brusc în rândul tinerilor.

Cercetătorii au analizat subiectul și au utilizat imagistică microscopică pentru a identifica aceleași tendințe la pacienții vii.

Scanerul cardiac ar putea detecta riscul de moarte subită

Echipa de cercetare s-a concentrat pe detectarea persoanelor cu risc de moarte subită, căutând modele anormale de fibre în inimă, care ar putea duce la probleme de ritm cardiac.

Cercetătorii s-au axat pe 50 de pacienți cu HCM și 30 de voluntari sănătoși. Ei au putut observa la pacienții cu boli de inimă aceleași „suferințe” care au fost observate anterior numai la persoanele cu moarte subită cardiacă. Acești pacienți aveau, de asemenea, o probabilitate mai mare de a avea un ritm cardiac anormal.

Studiul a fost publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie. În prezent, calculul riscului unui pacient se bazează pe grosimea peretelui inimii, istoricul familiei și orice colaps cardiacc inexplicabil sau semne de ritm cardiac anormal.

Cercetătorii de la Oxford au folosit RMN (imagistica prin rezonanță magnetică) pentru a examina imagini detaliate ale structurii mușchiului inimii, pentru a verifica „tulburarea fibrelor musculare”.

Această tehnică este folosită în mod normal pentru analizele pe creier, dar datorită progresului tehnologiilor medicale, poate fi acum folosit și pentru inimă.

O boală ereditară comună

Cercetătorii din acest studiu spun că afecțiunea este o condiție ereditară comună, care afectează unul din 500 de oameni și poate fi fatală pentru un număr mic de oameni.

De exemplu, fotbalistul Fabrice Muamba a fost la un pas de moarte din cauza unui stop cardiac murit în timpul unui meci, în timp ce fiul lui David Frost, Miles, a murit brusc în timpul joggingului la vârsta de 31 de ani. Cu toate acestea, mulți oameni cu cardiomiopatie hipertrofică au puține simptome care să-i pună în gardă, iar unii sunt capabili să ducă o viață perfect normală.

Dr. Rina Ariga, autorul studiului si cardiolog la Universitatea Oxford, a declarat: „Sperăm că noul scanner va îmbunătăți modul în care identificăm pacienții cu risc crescut, astfel încât să poată primi un defibrilator cardiac implantabil, pentru a preveni moartea subită”.

Dr. Steven Cox a declarat, de asemenea: „Este fantastic să credem că, în viitor, aceste rezultate clinice ar putea fi identificate la pacienții care trăiesc cu HCM și ar putea fi folosite pentru a ajuta în diagnosticul lor de rutină și în programul lor terapeutic”.

Potrivit acestora, cheia pentru a identifica riscul de moarte subită în rândul populației, esențial este screening-ul cardiac, testul EKG (electrocardiograma) este puțin costisitor și neinvaziv.

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Gonartroza – Ce este, factori de risc, tratament

Gonartroza reprezintă localizarea reumatismului degenerativ cronic la nivelul articulației genunchiului. Deși este o afecțiune frecventă,...

Diabetul zaharat de tip 2: 4 simptome care trebuie să ne alerteze

Diabetul zaharat de tip 2, cunoscut și ca diabet secundar sau diabet non-insulino-dependent, este caracterizat...

Hemodializa şi fistula arteriovenoasă

Insuficienţa renală cronică presupune schimbări majore în viaţa pacienţilor şi întreaga lor existenţă se...

Ce este febra? Febra la copii, cauze, complicații, tratament

Ce este febra? Temperatura corpului se menține constantă datorită echilibrului dintre termogeneză și termoliză....

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul...

Cancerul gastric – simptome, diagnostic, tratament

Cancerul gastric reprezentă una din cele mai frecvente malignităţi în întreaga lume, situânduse pe...