Chirurgia bariatrică – Tratamentul obezităţii morbide

Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezității are ca și scop scăderea în greutate de lungă durată, ameliorarea calității vieții și dispariția bolilor asociate (ex. hipertensiune, diabet, etc.) fiind considerată cea mai bună metodă in tratamentul obezității morbide.
Chirurgia bariatrică, prin diminuarea sau scurtcircuitarea stomacului, scade dramatic cantitatea de alimente ingerate și determină organismul să consume din rezervele de grăsime acumulate, ducând la slăbire progresivă până la recăpătarea unui aspect normal, îmbunătățește respirația, funcția cardiacă și duce la vindecarea sau ameliorarea bolilor legate de obezitate ( hipertensiune, ateroscleroză, diabet, gută).

După operație, greutatea scade treptat, pacienții ajungând la greutatea dorită în aproximativ un an.
Calea de abord este laparoscopia, adică o tehnică minim invazivă, ceea ce asigură recuperare rapidă, inserție rapidă în societate și întoarcere rapidă la locul de muncă. Laparoscopia este mult superioară chirurgiei clasice pentru pacienții obezi, indiferent de tipul de operație necesar. Practic, în locul unei incizii de mari dimensiuni (15-30cm sau mai mare), se practica mai multe mini incizii abdominale (între 5 și 7 în funcție de procedeul practicat) cu diametrul cuprins între 5 si 15 mm.

Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezității. Se introduce o camera video high-definition sau 3D care proiectează imaginea organelor pe un monitor și un numar variabil de instrumente speciale de electrochirurgie (Ligasure-Enseal, Harmonic, Cayman) și sutură mecanică (Ethicon,Covidien).
Durerea postoperatorie este minimă, aceasta fiind in concordanță cu limitarea la maximum posibil a traumatismului de perete abdominal. Pacientul se mobilizeaza rapid, se ridica din pat la cateva ore după operație, în 2-3 zile se întoarce acasă și în 1-2 saptamani este complet integrat în mediul socio-profesional și familial.

Tratamentul obezităţii morbide – Cine poate fi tratat prin chirurgia bariatrică? Ce presupune intervenția?

Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezității. Criteriile de includere a pacienților candidați la aceste procedee, după Federația Internațională pentru Chirurgia Obezității (IFSO), stabilite încă din 1991 sunt:

- Articolul continua mai jos-

…………………

Citește mai departe tratamentul obezității morbide

Citește și Președintele ARSO, despre compensarea operațiilor la obezitatea morbidă: „În Europa intervențiile sunt sprijinite sau suportate de asigurări, lucru care nu se întâmplă în România!”

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari