Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a semnat un contract de asistenţă tehnică de 78 milioane de lei care prevede consultanţă – consiliere, expertize, supravegherea construcţiei – pentru cele trei spitale regionale.
Potrivit Sorinei Pintea, banii au fost primiţi de Ministerul Sănătăţii prin accesarea fondurilor europene.
„S-a discutat foarte mult despre cele trei spitalele regionale. Astăzi am semnat un contract de asistenţă tehnică de 78 milioane de lei, asistenţă tehnică la implementarea construcţiei spitalelor regionale, bani pe care MS i-a primit prin accesarea fondurilor europene. Astăzi am semnat contractul. Mergem înainte”, a spus ministrul.
Potrivit Ministrului Sănătății în acest moment proiectele pentru cele trei spitale regionale se află pe ultima sută de metri.
“A fost un parcurs destul de dificil uneori şi datorită colaborării cu autorităţile locale, dar stadiul în acest moment este următorul. În şedinţa de Guvern se vor aproba indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional Iaşi, ceea ce înseamnă că avem cale liberă pentru depunerea cererii de finanţare la Bruxelles. Pe 28 mai, la Cluj, va fi o dezbatere publică privind acordul de mediu, urmând ca în două săptămâni să primim, în sfârşit, acel acord de mediu şi să putem intra cu indicatorii tehnico-economici în comisia ministerială. La Craiova, obţinerea acordului de mediu este programată în cursul lunii iulie. Deci, suntem pe ultima sută de metri cu proiectele pentru spitalele regionale”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
După mai mulți ani de promisiuni, românii nu mai cred că cele opt Spitale Regionale de Urgență vor fi realizate. Potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale în perioada 9-16 februarie, doar 9% dintre români cred că vor fi construite 8 spitale regionale în timp ce 66% nu cred că acest lucru se va întâmpla, iar 30% spun că nu știu.
Din cele opt Spitale Regionale de Urgență promise au rămas doar trei, la Cluj, la Iași și la Craiova, însă și construcția acestora a fost amânată.