Copiii dintr-o localitate afectată de inundații, vaccinați împotriva hepatitei A

În urma inundațiilor ce au avut loc în județul Sibiu, 92 de copii din satul Răchita comuna Săsciori au fost vaccinați împotriva hepatitei de tip A. Inundațiile determină creșterea riscului pentru contactarea acestei boli.

Copiii au fost vaccinați împotriva hepatitei A de medici de familie, asistenţi medicali ai medicilor de familie şi asistentul medical comunitar.

Hepatita virală A (HAV): Transmisă prin ingestie de alimente sau apă contaminate sau prin contact direct cu persoana infectată, se poate manifesta epidemic, pe fondul deficienţelor de igienă personală şi a sanitaţiei precare. Prevenţia se bazează pe ameliorarea condiţiilor de sanitaţie, pe respectarea regulilor de igienă personală, colectivă şi pe vaccinare.

De asemenea, la Răchita, s-a amenajat un cabinet medical, într-o casă mai puţin afectată, cu un medic de familie, asistenţi medicali ai medicului de familie şi asistentul medical comunitar, în vederea evaluării stării de sănătate a populaţiei şi recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

- Articolul continua mai jos-

DSP Alba, alături de asistenţii medicali comunitari, va continua acţiunile de prevenţie şi informare pentru ca sănătatea populaţiei să nu fie afectată, în zonele în care s-au produs inundaţii

Totodată, DSP Alba a distribuit sute de kilograme de var cloros, necesar pentru igienizarea şi dezinfecţia fântânilor, iar populaţia a fost instruită cu privire la modul de folosire a acestuia. Specialiştii în sănătate publică se vor deplasa şi în zilele următoare în zonele afectate de inundaţii cu scopul de a fi redus riscul de îmbolnăvire.

Deoarece consumul de apa din fântânile afectate este interzis, acestea vor fi curăţate, salubrizate, dezinfectate şi analizate prin laboratoarele Direcţiei de Sănătate Publică. Până în momentul în care apa devine corespunzătoare (lucru dovedit de analizele de laborator) se va consuma apa îmbuteliată, apa adusă în cisterne din zonele neafectate sau apa fiartă şi răcită. Important de ştiut este că apa a cărei calitate a fost afectată, din cauza inundaţiilor, nu poate fi folosită pentru spălatul vaselor, spălatul pe dinţi, spălatul pe mâini, spălarea alimentelor şi pregătirea hranei.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari