Măsuri și recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor în zone afectate de inundații

Pentru a evita apariţia focarelor de boală diareică, hepatită etc. populaţia din zonele afectate de inundații este informată privind măsurile preventive care se impun în astfel de situaţii.

DSP Alba transmite o serie de măsuri generale care trebuie cunoscute şi avute în vedere:

INUNDAȚII – MĂSURI ÎN CAZUL SURSELOR ŞI SISTEMELOR DE APĂ POTABILĂ

Deoarece consumul de apa din fântânile afectate este interzis, acestea vor fi curăţate, salubrizate, dezinfectate şi analizate prin laboratoarele Direcţiei de Sănătate Publică. Până în momentul în care apa devine corespunzătoare (lucru dovedit de analizele de laborator) se va consuma apa îmbuteliată, apa adusă în cisterne din zonele neafectate sau apa fiartă şi răcită. Important de ştiut este că apa a cărei calitate a fost afectată, din cauza inundaţiilor, nu poate fi folosită pentru spălatul vaselor, spălatul pe dinţi, spălatul pe mâini, spălarea alimentelor şi pregătirea hranei.

INUNDAȚII – INSTRUCŢIUNI GENERALE PENTRU DEZINFECŢIA FÂNTÂNILOR

Pentru a efectua o dezinfecţie corectă a apei de fântână, trebuie asigurată în prealabil asanarea şi recondiţionarea fântânii.

- Articolul continua mai jos-

În vederea dezinfecţiei, fântâna se goleşte şi se curăţă, după care se lasă până se umple cu apă şi se calculează volumul acesteia.

Dezinfecţia fântânii se face cu substanţe clorigene sau dezinfectante care au aviz sanitar de folosire în acest scop, exemplu: clorura de var, hipoclorit de sodiu, cloramina etc.

Fântâna se acoperă cu capac şi, după 12 ore de contact, se extrage apa din fântână şi se aruncă până când dispare mirosul persistent de clor. Din acest motiv se recomandă ca operaţiunile de dezinfecţie a fântânii să fie făcute seara.

În localităţile în care există microcentrale de aprovizionare cu apa, producătorul de apă potabilă, sub îndrumarea Direcţiei de Sănătate Publică Alba, va controla starea de igienă şi calitatea apei distribuite, luând măsurile necesare pentru ca apa să îndeplinească cerinţele legale. În acest sens se va pune accent pe:

clorinarea corespunzătoare a apei distribuite populaţiei;

igienizarea şi dezinfecţia perimetrelor de protecţie sanitară, a rezervoarelor;

- Articolul continua mai jos-

remedierea de urgenţă a eventualelor defecţiuni.

INUNDAȚII – MĂSURI PENTRU IGIENIZAREA SOLULUI ŞI DEŞEURILOR SOLIDE

Suprafeţele care au fost inundate vor fi salubrizate, adică se va proceda la îndepărtarea sedimentelor şi deşeurilor aduse de apă şi apoi se va face dezinfecţia solului cu o soluţie clorigenă 5-10 % (var cloros, cloramina). Sedimentele şi deşeurile se vor depozita în locuri special amenajate şi vor fi dezinfectate de asemenea cu soluţii clorigene.

MĂSURI PENTRU IGIENIZAREA GRUPURILOR SANITARE ŞI LATRINELOR

Perimetrul closetelor individuale (scaunul şi cabina) se va spăla şi dezinfecta, iar în interiorul acestora se vor turna 2-3 găleţi cu soluţie clorigenă 5-10 %.

În cazul în care în localitate există sistem de canalizare şi staţie de epurare, se va face dezinfecţia întregului sistem de canalizare cu o soluţie clorigenă 5-10% şi se va face curăţirea staţiei de epurare de eventualele depuneri şi deşeuri solide aduse de inundaţii, asigurându-se funcţionarea la parametrii corespunzători.

IMPORTANT: Este obligatoriu ca substanţele clorigene să fie utilizate sub forma de soluţie.

Măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin boală diareică acută, hepatita A etc.:

Educaţia pentru sănătate a populaţiei privind respectarea strictă a regulilor de igienă individuală, consumul alimentelor salubre şi corect preparate, consumul de apă potabilă.

-Articolul continua mai jos-

Deoarece unităţile cu profil alimentar adesea sunt distruse în timpul inundaţiilor, este posibil ca produsele alimentare să fie serios deteriorate, impunându-se controlul riguros al calităţii alimentelor inclusiv aprovizionarea cu alimente corespunzătoare igienico-sanitar al zonelor inundate.

Recomandări după inundații:

Se va interzice consumul alimentelor alterate;

Se impune distrugerea alimentelor intrate în contact cu apa de inundaţie, daca ele nu erau protejate în cutii de conserve ermetic închise;

Păstrarea la rece a alimentelor perisabile;

Fructele şi legumele vor fi bine spălate cu apă potabilă sau fiartă;

Se vor prefera conservele sterilizate şi băuturile răcoritoare pasteurizate;

Evacuarea corectă a deşeurilor solide şi lichide;

Se va consuma apă îmbuteliată, nu se va consuma apa direct din fântâni sau de la robinet

Se va utiliza pentru prepararea alimentelor apa fiartă şi răcită

Se va consuma doar alimente ambalate sau bine preparate termic

Se va evita atingerea animalelor moarte şi vor fi anunţate autorităţile , în vederea evacuării acestora

Se va evita expunerea prelungită la frig/umezeală

Se va respecta igiena individuală

În cazul în care aveţi răni, apelaţi la serviciile de asistenţa medicală pentru vaccinare împotriva tetanosului;

În caz de febră, vărsături, diaree, tuse, erupţie pe piele, îngălbenirea pielii (icter), adresaţi-vă imediat medicului de familie.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari