Cancerul peritoneal – ce trebuie să știm despre el? Peritoneul este membrana seroasă care se întinde în interiorul cavității abdominale și care acoperă toate organele digestive.
Cancerul peritoneal: simptome
Detectarea precoce a cancerului peritoneal sporește șansele de supraviețuire a pacientului, deoarece permite implementarea unei terapii într-o etapă de început. Prin urmare, este esențial să acordăm o atenție deosebită semnalelor care pot să ne avertizeze cu privire la eventualitatea acestui diagnostic.
Dar, la fel ca multe tipuri de cancer digestiv, cancerul peritoneal se dezvoltă în tăcere.
Cancerul peritoneal începe cu dureri abdominale. Este o durere difuză, care poate fi asemănătoare cu crampele stomacale. Este frecvent ca greața să însoțească durerea care se datorează acumulării de lichid în abdomen (secretat prin dezvoltarea celulelor canceroase) sau comprimării cauzate de tumoare. De asemenea, se întâmplă să fie prezentă o ușoară febră latentă (aproximativ 38° C). Dificultăți ușoare de respirație pot fi și ele semne ale bolii, pentru că e posibil să apară astfel de manifestări dacă există o revărsare pleurală.
Tulburările de tranzit și cancerul peritoneal
Balonarea și gazele, uneori cu pierdere în greutate și cu insuficiență generală, sunt și ele prezente atunci când cancerul peritoneal se află într-un stadiu avansat.
Tulburările de tranzit, inclusiv constipația, uneori diareea sau alternanța dintre cele două pot completa imaginea. În cele mai severe cazuri, aceste probleme digestive pot duce la obstrucția intestinală acută.
Problemele urinare sunt uneori întâlnite cu exerciții anormale de urinare și incontinență indusă de compresia pe care tumoarea o poate exercita asupra vezicii urinare.
Totuși, numai examinările clinice specifice vor face posibilă diagnosticarea cancerului peritoneal. În toate cazurile, durerile abdominale recurente sau tulburările gastrointestinale inexplicabile necesită consultații medicale.
Cancerul peritoneal: prognostic
Acest tip de cancer este rareori cancer primitiv. Aceasta înseamnă că masa tumorii nu se dezvoltă în detrimentul peritoneului, la început. Celulele canceroase provin dintr-o altă regiune a corpului și colonizează membrana: acestea sunt metastaze.
Astfel, acest cancer peritoneal demonstrează că un cancer de bază se răspândește și că s-au format metastaze.
Cu toate acestea, cu cât un cancer este mai avansat, cu atât este mai puțin favorabil prognosticul. Speranța de viață a pacientului este apoi corelată cu diferiți factori, cum ar fi îndepărtarea chirurgicală a tumorii.
Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice
Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu