Dureri comune care dezvăluie existența metastazelor în plămâni

Aceste dureri comune pot dezvălui un cancer generalizat sau metastatic. Cefaleea, durerea osoasă sau senzația de greutate pot dezvălui prezența … metastazelor.

Metastazele corespund dezvoltării celulelor canceroase la distanță de tumora primară. Cu alte cuvinte, ele semnalează dezvoltarea cancerului. Vorbim despre cancerul generalizat. Între primele organe care sunt afectate de metastaze se află și plămânii.

Iată câteva simptome obișnuite, câteva dureri comune care ar trebui să vă alerteze:

Metastaze în plămâni: dificultăți de respirație la efort.

„Imediat ce plămânii sunt afectați și metastazele se dezvoltă, găsim în principal o dificultate de respirație cu efortul, care devine din ce în ce mai prezent pe măsură ce progresează cancerul, până când devine permanent în repaus”,

- Articolul continua mai jos-

spune dr. Jean-Loup Dervaux, pentru site-ul francez www.e-sante.fr.

Orice cancer poate provoca o localizare secundară, dar unele cancere primare au o tendință mai mare decât altele pentru metastaze în plămâni. Acesta este cazul cazurilor de cancer de sân, rinichi, tiroide, uter.

De ce: o tumoare, care se dezvoltă și crește în volum, intră în contact cu sistemele limfatice și sanguine, la un moment dat. Celulele canceroase se propagă, migrând mai mult sau mai puțin departe de tumoarea inițială și ajungând la cele mai apropiate organe. Plămânul este unul dintre primele locuri în care circulația sângelui transportă celulele canceroase.

Alte simptome de care să țineți seama (și pe care să nu le tratați ca pe dureri comune): o tuse care nu se îndepărtează, spută sângeroasă, disconfort în piept, infecții frecvente bronhopulmonare.

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari