Fructele sănătoase ne pot… îmbolnăvi. Află cum și de ce

Fructele sănătoase – recomandate în multe dintre diete (fie că este vorba de cele asociate unei boli sau de cele pentru slăbire) – pot să ne provoace și mult rău, chiar să ne îmbolnăvească, dacă nu ținem seama de anumite caracteristici ale lor sau de interacțiunile pe care le pot avea cu alte alimente.

Unele dintre aceste fructe conțin acizi, care, în anumite condiții, sunt toxici. Altele trebuie evitate atunci când ne aflăm sub un tratament medicamentos. Dar iată ce spune despre asta nutriționistul site-ului francez www.e-sante.fr, Alexandra Retion.

„Cunoaștem multele virtuți pentru sănătate ale fructelor. Pe de altă parte, rareori auzim despre fructele pe care trebuie să le evităm atunci când ne aflăm sub tratament medical sau despre regulile ce trebuie respectate pentru a nu ne face mai mult rău decât bine. Și e o greșeală, evident, deoarece fructele și legumele prezintă riscuri reale”.

Dintre riscurile necunoscute ale fructelor, sunt mai întâi cele care se referă la miezul lor. Unii oameni vor avea tendința să mănânce sâmburii unor fructe, deși nu ar trebui.

- Articolul continua mai jos-

Fructele sănătoase pot avea sâmburi toxici

Miezurile sâmburilor de caise, piersici, prune și cireșe pot fi destul de toxice și pot duce la otrăvire. Prin urmare, este recomandat să eliminați sâmburii și să nu vă distrați să le spargeți, pentru a le mânca.

Caisele, prunele și cireșele sunt printre primele trei fructe cele mai periculoase prin toxicitatea sâmburilor lor: ele conțin, în mod natural, cantități mici de cianură. Dar o cantitate mare de doză poate fi mortală. Cazurile de otrăvire sunt rare, este drept, pentru că este necesar să înghițiți miezuri de sâmbure în cantități mari, pentru a risca otrăvirea.

Fructele sănătoase pot avea și un grad mare de aciditate

Un alt risc puțin cunoscut al multor fructe este aciditatea lor. Feriți-vă să beți suc proaspăt de lămâie, dimineața. Chiar dacă acest fruct are multe virtuți, acidul din suc, pe stomacul gol, poate avea un impact negativ asupra sănătății tale.

Trebuie să fiți atenți și la doze. În cantități mici, lămâia ajută, de exemplu, la albirea dinților. Dar, ca orice alt aliment acid, în cantități mari dăunează smalțului și astfel promovează o sensibilitate dentară la cald și rece.

Lămâia poate irita, de asemenea, membranele mucoase și poate provoca afte bucale. Dacă obișnuiți să beți zilnic fresh de lămâie este bine să știți că acesta poate provoca arsuri la stomac. Deși ajută la digerarea alimentelor, prea mult suc de lămâie poate provoca greață cu reflux gastroesofagian și durere abdominală.

- Articolul continua mai jos-

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari