fbpx
Acasă Interviuri Ziua Mondială fără Tutun - ce complicații provoacă fumatul?

Ziua Mondială fără Tutun – ce complicații provoacă fumatul?

Ziua Mondială fără Tutun. 31 mai 2019. Despre ce complicații provoacă fumatul, aflăm detalii dintr-un interviu pe care dna Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, l-a acordat publicației Ziar Medical, interviu din care publicăm cu ocazia acestei zile, marcată pe plan internațional ca „ziua fără tutun”, un fragment:

Ziua Mondială fără Tutun – BPOC e provocată de țigară și poluare

Dna manager Beatrice Mahler, de peste 100 de ani instituția medicală care azi poartă numele celebrului medic, profesor și cercetător Marius Nasta tratează pacienți care vin cu diferite probleme respiratorii – pneumoftiziologice – astfel încât putem spune că avem o viziune asupra bolilor de plămâni de care suferă românii. Într-o zi de importanță majoră pentru conștientizarea complicațiilor pe care le provoacă fumatul, vă întreb: care sunt cele mai frecvente patologii pe care le diagnosticați aici?

Poate că cea mai frecventă patologie pe care o diagnosticăm aici este ce este Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), o bronșită cronică produsă de cele mai multe ori de țigară, dar ultimele studii arată că și poluarea are un rol extrem de important. Este o boală invalidantă, o boală care te scoate, practic, din activitatea zilnică, din activitatea socială, din activitatea pe care fiecare persoană o desfășoară dacă este sănătoasă. Mai mult decât atât, aduce sentimentul de insatisfacție și de tristețe, pentru că lucruri simple, pe care le puteai face când erai sănătos – adică să te îmbraci, să te speli, să-ți faci de mâncare – nu mai poți să le faci. Obosești atât de tare încât nu poți; aceste momente sunt extrem de greu de depășit de pacienți.

Citește și BPOC – boala cu mai multe fețe – cauze, diagnostic, tratament

Astmul bronşic – diagnostic, simptome, tratament

Ziua Mondială fără Tutun. 31 mai 2019. Astmul bronșic și bronșictaziile

Un diagnostic poate mai puțin agresiv este astmul bronșic. Dacă este tratat corect, pacientul poate trăi fără probleme. Dar, pentru astmul sever, impactul afecțiunii și al simptomelor și al limitării activității zilnice este mare.

Bronșictaziile – o patologie pe care o dezvoltăm, unii, pentru că moștenim anumite defecte genetice care duc la apariția acestor dilatații de căi bronșice. Sau, alții, pentru că tuberculoza, tratată tardiv, poate să ducă la modificări de tract bronșic care creează acea tuse permanentă, cu expectorație, care este extrem de neplăcută.

Dr. Beatrice Mahler

Ziua Mondială fără Tutun. 31 mai 2019. Cancerul pulmonar, tot mai frecvent diagnosticat

Și, nu în ultimul rând, între patologiile cu procent mare de diagnosticare se găsește cancerul pulmonar, care este tot mai frecvent, a cărui incidență a crescut extrem de mult în ultimii ani. Nu doar frecvența cancerului, dar și tipul histopatologic s-a modificat în ultimii ani – nu mai predomină atât de mult epidermoidul, în cancer, produs de țigară, ci adenocarcinomul. Iar din punctul meu de vedere, tristețea este că în Institutul „Marius Nasta” doar 10% din pacienții diagnosticați cu cancer pot să rămână să se trateze.

Citește și Cancer pulmonar – care sunt primele simptome

Apnee în somn – simptome, cauze, tratament

Ziua Mondială fără Tutun. 31 mai 2019. Sindromul de apnee în somn și pericolele lui

Și o patologie mai puțin cunoscută – de fapt, din ce în ce mai cunoscută, dar încă insuficient – este sindromul de apnee în somn. Sindromul de apnee în somn are implicații nu doar la nivelul persoanelor care sunt conducători de profesie, la persoanele obeze; sindromul de apnee în somn produce modificări structurale organice importante – pentru că, în perioada somnului, oprindu-se respirația, anumite zone din creier nu se mai oxigenează – și atunci, practic, se creează riscul apariției altor afecțiuni: risc mai mare de accidente vasculare cerebrale, de tensiune care nu poate fi controlată, de tulburări de ritm cardiac care nu pot fi controlate cu medicație. Mai mult decât atât, există pericolul ca în cazul unor pacienți cu o greutate un pic mai mare, existența sindromului de apnee în somn să aducă un risc operator major pentru o operație banală, de hernie abdominală, pentru o operație care nu reprezintă un risc operator în sine, dar, în aceste cazuri, complică foarte mult evoluția postoperatorie.

Ziua Mondială fără Tutun. 31 mai 2019. Despre tratamentul cancerului de plămâni, la Institutul „Marius Nasta”

Ați amintit cancerul de plămâni… știu că în urmă cu câțiva ani ați inaugurat aici o secție specială pentru tratamentul oncologic. Despre ce este vorba?

Da, avem o secție specială care are cinci paturi – puțin, față de ce ar trebui să reprezinte tratamentul cancerului bronho-pulmonar în România. Pentru că, dacă vorbim de diagnostic, vorbim de aportul medicului pneumolog, de componenta bronhoscopică de diagnostic, care este extrem de importantă și, mai mult decât atât, în „Marius Nasta” sunt proceduri bronhoscopice care ajută la depistarea precoce a cancerului bronho-pulmonar, adică cu leziuni in situ, leziuni minim invazive la nivel bronșic; avem oncologul, care, făcând acum parte din echipa noastră, este un real partener de stabilire a conduitei corecte pentru pacient, și nelipsit este chirurgul toracic, care de cele mai multe ori ne ajută să găsim soluția optimă pentru pacient. Consider că în momentul acesta Institutul „Marius Nasta” are toate specialitățile necesare pentru un diagnostic complet al pacientului.

Un interviu de SIMONA LAZĂR

Video: Valentin Țigău

Managerul Spitalului „Marius Nasta” din Bucuresti, despre implicațiile fumatului. Ziua Mondială fără Tutun, 31 mai 2019

Managerul Spitalului „Marius Nasta” din Bucuresti, despre implicațiile fumatului. Ziua Mondială fără Tutun, 31 mai 2019

Publicată de Ziar Medical pe Sâmbătă, 1 iunie 2019

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,838FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cauzele emoționale ale afecțiunilor

Cauzele emoționale ale afecțiunilor. Durerea a fost dintotdeauna un indicator că ceva nu este...

Iritațiile zonei anale. Ce trebuie știut despre ele. 4 sfaturi de urmat

Iritațiile zonei anale. Subiectul rămâne încă relativ tabu astăzi, cu toate că e o...

Cancerul pulmonar – Care sunt simptomele acestuia, cum îl putem preveni și trata

Cancerul pulmonar definitie: Cancerul pulmonar (cancerul la plămâni) este un tip de cancer ce...

Mușcătura de viperă – cum o recunoaștem, simptome, primul ajutor

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare a lansat o campanie de prevenire adresată...

Afecțiuni provocate de tulburările somnului

Tulburările somnului reprezintă o chestiune generală care ne afectează pe fiecare dintre noi, fie...

Pori dilatați. Ce soluții ai să elimini aceste „imperfecțiuni” ale pielii?

Pori dilatați. Se întâmplă frecvent să te confrunți cu problema porilor dilatați. Cum apar...