fbpx
Acasă Interviuri Ziua Mondială fără Tutun - ce complicații provoacă fumatul?

Ziua Mondială fără Tutun – ce complicații provoacă fumatul?

Ziua Mondială fără Tutun. 31 mai 2019. Despre ce complicații provoacă fumatul, aflăm detalii dintr-un interviu pe care dna Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, l-a acordat publicației Ziar Medical, interviu din care publicăm cu ocazia acestei zile, marcată pe plan internațional ca „ziua fără tutun”, un fragment:

Ziua Mondială fără Tutun – BPOC e provocată de țigară și poluare

Dna manager Beatrice Mahler, de peste 100 de ani instituția medicală care azi poartă numele celebrului medic, profesor și cercetător Marius Nasta tratează pacienți care vin cu diferite probleme respiratorii – pneumoftiziologice – astfel încât putem spune că avem o viziune asupra bolilor de plămâni de care suferă românii. Într-o zi de importanță majoră pentru conștientizarea complicațiilor pe care le provoacă fumatul, vă întreb: care sunt cele mai frecvente patologii pe care le diagnosticați aici?

Poate că cea mai frecventă patologie pe care o diagnosticăm aici este ce este Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), o bronșită cronică produsă de cele mai multe ori de țigară, dar ultimele studii arată că și poluarea are un rol extrem de important. Este o boală invalidantă, o boală care te scoate, practic, din activitatea zilnică, din activitatea socială, din activitatea pe care fiecare persoană o desfășoară dacă este sănătoasă. Mai mult decât atât, aduce sentimentul de insatisfacție și de tristețe, pentru că lucruri simple, pe care le puteai face când erai sănătos – adică să te îmbraci, să te speli, să-ți faci de mâncare – nu mai poți să le faci. Obosești atât de tare încât nu poți; aceste momente sunt extrem de greu de depășit de pacienți.

Articolul continua mai jos

Citește și BPOC – boala cu mai multe fețe – cauze, diagnostic, tratament

Astmul bronşic – diagnostic, simptome, tratament

Ziua Mondială fără Tutun. 31 mai 2019. Astmul bronșic și bronșictaziile

Un diagnostic poate mai puțin agresiv este astmul bronșic. Dacă este tratat corect, pacientul poate trăi fără probleme. Dar, pentru astmul sever, impactul afecțiunii și al simptomelor și al limitării activității zilnice este mare.

Bronșictaziile – o patologie pe care o dezvoltăm, unii, pentru că moștenim anumite defecte genetice care duc la apariția acestor dilatații de căi bronșice. Sau, alții, pentru că tuberculoza, tratată tardiv, poate să ducă la modificări de tract bronșic care creează acea tuse permanentă, cu expectorație, care este extrem de neplăcută.

Dr. Beatrice Mahler

Ziua Mondială fără Tutun. 31 mai 2019. Cancerul pulmonar, tot mai frecvent diagnosticat

Și, nu în ultimul rând, între patologiile cu procent mare de diagnosticare se găsește cancerul pulmonar, care este tot mai frecvent, a cărui incidență a crescut extrem de mult în ultimii ani. Nu doar frecvența cancerului, dar și tipul histopatologic s-a modificat în ultimii ani – nu mai predomină atât de mult epidermoidul, în cancer, produs de țigară, ci adenocarcinomul. Iar din punctul meu de vedere, tristețea este că în Institutul „Marius Nasta” doar 10% din pacienții diagnosticați cu cancer pot să rămână să se trateze.

Citește și Cancer pulmonar – care sunt primele simptome

Apnee în somn – simptome, cauze, tratament

Ziua Mondială fără Tutun. 31 mai 2019. Sindromul de apnee în somn și pericolele lui

Și o patologie mai puțin cunoscută – de fapt, din ce în ce mai cunoscută, dar încă insuficient – este sindromul de apnee în somn. Sindromul de apnee în somn are implicații nu doar la nivelul persoanelor care sunt conducători de profesie, la persoanele obeze; sindromul de apnee în somn produce modificări structurale organice importante – pentru că, în perioada somnului, oprindu-se respirația, anumite zone din creier nu se mai oxigenează – și atunci, practic, se creează riscul apariției altor afecțiuni: risc mai mare de accidente vasculare cerebrale, de tensiune care nu poate fi controlată, de tulburări de ritm cardiac care nu pot fi controlate cu medicație. Mai mult decât atât, există pericolul ca în cazul unor pacienți cu o greutate un pic mai mare, existența sindromului de apnee în somn să aducă un risc operator major pentru o operație banală, de hernie abdominală, pentru o operație care nu reprezintă un risc operator în sine, dar, în aceste cazuri, complică foarte mult evoluția postoperatorie.

Ziua Mondială fără Tutun. 31 mai 2019. Despre tratamentul cancerului de plămâni, la Institutul „Marius Nasta”

Ați amintit cancerul de plămâni… știu că în urmă cu câțiva ani ați inaugurat aici o secție specială pentru tratamentul oncologic. Despre ce este vorba?

Da, avem o secție specială care are cinci paturi – puțin, față de ce ar trebui să reprezinte tratamentul cancerului bronho-pulmonar în România. Pentru că, dacă vorbim de diagnostic, vorbim de aportul medicului pneumolog, de componenta bronhoscopică de diagnostic, care este extrem de importantă și, mai mult decât atât, în „Marius Nasta” sunt proceduri bronhoscopice care ajută la depistarea precoce a cancerului bronho-pulmonar, adică cu leziuni in situ, leziuni minim invazive la nivel bronșic; avem oncologul, care, făcând acum parte din echipa noastră, este un real partener de stabilire a conduitei corecte pentru pacient, și nelipsit este chirurgul toracic, care de cele mai multe ori ne ajută să găsim soluția optimă pentru pacient. Consider că în momentul acesta Institutul „Marius Nasta” are toate specialitățile necesare pentru un diagnostic complet al pacientului.

Un interviu de SIMONA LAZĂR

Video: Valentin Țigău

Managerul Spitalului „Marius Nasta” din Bucuresti, despre implicațiile fumatului. Ziua Mondială fără Tutun, 31 mai 2019

Managerul Spitalului „Marius Nasta” din Bucuresti, despre implicațiile fumatului. Ziua Mondială fără Tutun, 31 mai 2019

Publicată de Ziar Medical pe Sâmbătă, 1 iunie 2019

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

ALERGIA LA FRIG – ce este, cum se manifestă, când e o urgență medicală

Atenție!  Alergia la frig nu este o boală de neglijat! Viscolul şi gerul vă...

Boala Crohn – Cauze, factori de risc, tratament

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală care afectează în special adolescenții și adulții...

Cancerul cerebral – simptome, diagnostic, tratament

Indiferent dacă este benignă sau una malignă - în cancerul cerebral -, o tumoră...

Endometrioza – cum poți să reduci durerea cu soluții naturale?

Endometrioza - cum poți să reduci durerea cu soluții naturale? Pentru a îmbunătăți calitatea...

Ce este  hepatita? Ce înseamnă viral?

Hepatita reprezintă inflamația ficatului. Inflamația are loc în urma distrugerii celulelor (hepatocite). Termenul viral...

Boala Parkinson – Diagnostic, factori de risc, tratament, medicație

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive...