Colectarea de plasmă umană, soluția pentru a evita o nouă criză de imunoglobulină

Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficienţe Primare (ARPID) au solicitat soluții pentru ca în România să se colecteze plasmă umană în vederea producerii de imunoglobulină pentru a evita o nouă criză.

„Pacienţii cu imunodeficienţe primare au suferit în ultimii ani din cauza lipsei de imunoglobulină. Din păcate, s-a ajuns şi în situaţia în care o pacientă şi-a pierdut viaţa, din lipsă de tratament, iar mulţi alţii au suferit complicaţii ireversibile. Imunoglobulina reprezintă un produs derivat din plasmă umană. România cred că este ultima ţară din Uniunea Europeană în care nu se colectează plasmă. În toate celelalte ţări s-a găsit o formă sau alta, măcar aceea a recuperării din donările de sânge, iar pacienţii noştri trăiesc în momentul acesta sub presiunea declanşării unei crize. Fără imunoglobulină pacienţii noştri mor”, a declarat vicepreşedintele ARPID, Otilia Stângă.

În acest moment plasma umană recoltată în România este folosit doar pentru pacienții care au nevoie de plasmă integrală. Nu poate să fie extrasă imunoglobulina pentru că nu sunt respectate normele europene.

„Singura soluţie pe termen lung este colectarea de plasmă umană, fie de către stat, fie de privat. Sunt mai multe variante. Noi vorbim de o criză românească, dar şi de o criză la nivel mondial. Necesarul de imunoglobulină va creşte în timp. Singura soluţie pe termen lung, ca să dormim liniştiţi noaptea, ştiind că vom avea tratament şi luna viitoare, este aceea de a se recolta plasmă umană din România, urmând să se extragă ulterior imunoglobulină şi alte derivate”, a spus ea.

Mama unui tânăr în vârstă de 21 de ani care face de patru ani tratament cu imunoglobulină a subliniat că sunt necesare măsuri urgente pentru a se evita o nouă criză în domeniu.

- Articolul continua mai jos-

Potrivit datelor unui sondaj CURS, 33% dintre români au donat sânge cel puţin o dată, iar 77% sunt de acord cu un parteneriat public-privat pentru colectarea şi procesarea de plasmă umană.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari