Ministerul Sănătății achiziționează vaccinul HPV

Ministerul Sănătății va achiziona vaccinul HPV, în acest sens solicitând tuturor medicilor de familie să reevalueze necesarul de vaccin HPV. Vor fi vaccinate fetițele cu vârsta între 11-14 ani.

Acest tip de vaccin se poate administra doar la cerere şi cu acordul părinţilor, cu un produs vaccinal ce asigură protecţie împotriva a nouă tulpini de vaccin HPV.

”După 10 ani de ignorare a faptului că în România mor mii de femei de cancer de col uterin, Ministerul Sănătății aduce în sfârșit vaccinul HPV. Și chiar vaccinul cu cele mai multe tulpini acoperite, Gardasil9  Este disponibil GRATUIT pentru fetele între 11 și 14 ani. Puteți încă depune cereri la medicul de familie în acest sens”, potrivit Coaliției România Sănătoasă.

Necesarul de vaccin va fi centralizat până pe data de 14 iunie şi va fi comunicat Ministerului Sănătăţii.

- Articolul continua mai jos-

Vaccinul anti-HPV cu 9 tulpini, conferă imunitate pentru infecțiile cu Human Papiloma Virus tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, tulpini care sunt răspunzătoare pentru majoritatea leziunilor precanceroase tipice cancerului de col uterin, dar și pentru cele ale cancerelor de vagin, vulvă și anus.

”Știu că au existat controverse pe acest subiect. În calitate de medic ginecolog, pot spune că aceste vaccinuri sunt sigure și nu pun viața femeii în pericol”, a specificat medicul ginecolog dr. Călin Todoran.

Șapte organizații neguvernamentale au solicitat începerea vaccinării anti-HPV. Potrivit acestora, România este singura țară din UE care nu alocă bani pentru vaccinul HPV în condițiile în care la fiecare două ore o româncă e diagnosticată cu cancer de col uterin.

În România, vaccinarea împotriva bolilor provocate de virusul HPV se regăsește în Programul Național de Imunizare, iar de anul trecut Ministerul Sănătății a început colectarea solicitărilor adresate de părinți.

În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, înregistrându-se anual peste 1.900 de decese cauzate de această boală.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari