Fumatul, principala cauză pentru cancerul de plămâni

În anul 2018 s-au înregistrat 11.340 de cazuri noi de cancer de plămâni, dintre care aproape două treimi dintre pacienți fiind bărbați. Principala cauză pentru apariția cancerului de plămâni este reprezentată de fumat.

„Consumul de tutun este principala cauză pentru cancer de plămâni, iar riscul variază direct proporţional cu obiceiurile legate de fumat (durata, gradul de inhalare, numărul de ţigări fumate). Expunerea la fumul de ţigară se poate realiza nu numai prin fumat activ, dar un tribut exprimat în boli şi decese poate fi plătit şi prin fumatul pasiv sau la „mâna a treia”. Riscul de apariţie a acestui tip de cancer este de 10% la fumătorii pasivi iar la fumătorii activi riscul creşte, în funcţie de diverşi factori, de la 13 până la de 23 ori. Fumatul reprezintă factor de risc pentru numeroase comorbidităţi (afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, infecţioase). Fumătorii de peste 20 de ţigări pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infecţii respiratorii severe (pneumonii etc.) comparativ cu nefumătorii”, atrage atenţia prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologieș

Expunerea fătului la fumul de țigară determină o subdezvoltare a plămânilor și o funcționare deficitară a acestora. De asemenea, expunerea copiilor mici la fumatul pasiv crește riscul ca aceștia să dezvolte astm, pneumonii, bronșite sau infecții respiratorii.

Totodată, expunerea copiilor de vârste mici la fumatul pasiv determină predispoziţia acestora de a dezvolta astm, pneumonii şi bronşite, precum şi infecţii respiratorii mai frecvente. La nivel global, 165.000 de copii mor înainte de a împlini vârsta de 5 ani din cauza infecţiilor respiratorii cauzate de expunerea la fumul de ţigară.

Societatea Română de Pneumologie a realizat un studiu în rândul studenţilor la medicină din Bucureşti din anul patru, în urma căruia a rezultat că 65,22% dintre persoanele intervievate preferă tutunul, 36% preferă ţigară electronică şi 3,48% tutun încălzit.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari