33% dintre români declară că au donat sânge cel puțin o dată

Un sondaj privind donarea de sânge și plasmă umană a relevat faptul că 33% dintre respondenți au donat sânge cel puțin o dată. În același timp, 77% ar fi de acord cu un parteneriat public-privat privind procesarea de plasmă umană.

Dintre cei 66% care au declarat că nu au donat sânge, 32% acuză probleme medicale, ce îi îi împiedică să fie donatori, 27% au declarat că nu i-a interesat acest aspect, 21% au precizat că le-a fost frică de procedură, iar 13% au spus că nu au avut timp.

În același timp, principalele cauze pentru lipsa de sânge sunt considerate numărul insuficient de persoane care au donat sânge, lipsa de informare a publicului, dar și proasta organizare a sistemului de transfuzii.

88% dintre respondenţi au apreciat că statul român ar trebui să găsească o soluţie pentru asigurarea necesarului de plasmă din resurse de pe piaţa internă. Tot 88% s-au declarat de acord cu înfiinţarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem, de unde să se asigure pe termen lung necesarul lor pentru tratarea pacienţilor români. 77% ar fi de acord cu un parteneriat public privat, bine reglementat şi supravegheat, care să asigure necesarul de plasmă umană şi de produse farmaceutice derivate din plasmă umană.

Conf. univ. dr. Marin Burcea, reprezentant CURS, a precizat în cadrul conferinţei că dintre donatori, mai numeroşi sunt bărbaţii, precum şi persoanele cu studii superioare. De asemenea, în București există un procent foarte bun de donare, 43%, dar mult mai mic în alte orașe. De asemenea, procentul este foarte scăzut în rândul tinerilor.

- Articolul continua mai jos-

Sondajul a fost realizat în perioada 16-21 mai pe un eşantion de 1.067 respondenţi în vârstă de 18 ani şi peste, tipul eşantionului fiind probabilist, multistadial, stratificat. Marja de eroare la nivelul întregului eşantion este de +/- 3%, la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost faţă în faţă, la domiciliul respondenţilor.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari