Tot mai mulți români cer ajutorul medicului psihiatru

Numărul românilor care suferă de boli psihice nu a crescut, însă a crescut numărul celor care solicită ajutorul medicului psihiatru.

„În cazul psihiatriei s-a mărit adresabilitatea la a apela la medicul psihiatru, aşa că eu nu cred că este o mai mare incidenţă a pacienţilor”, a declarat miercuri, medicul Doina Cosman, preşedintele ales al Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie.

Medicul Doina Coman a ținut să precizeze că nu ar dori să se spună despre români că sunt un popr trist.

„În statisticile care apreciază sănătatea publică, există trei criterii de apreciere care vin din partea psihiatriei: un criteriu este nivelul de alcoolism din ţara respectivă, al doilea criteriu este rata suicidiului, al treilea criteriu este prezenţa bolilor psihice.  Noi, psihiatrii, suntem într-un fel şi un fel de barometru al simţului psihologic al poporului dintr-o ţară. S-a spus la început, imediat după Revoluţie, că suntem un popor de handicapaţi. Iată că nu se mai spune acest lucru. Dar nu aş vrea să se spună despre români că sunt un popor trist”, a mai spus medicul Doina Cosman.

- Articolul continua mai jos-

În același timp, președintele Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP), medicul Cătălina Tudose a precizat că decesele cauzate de boli psihice au valori crescute.

„În condiţiile înregistrării unor valori îngrijorător de crescute ale morbidităţii prin boli psihice ca şi ale costurilor plătite de societate, ne dorim o întâlnire fructuoasă a profesioniştilor interesaţi în exercitarea cu demnitate a acestei frumoase profesii şi în promovarea drepturilor cetăţenilor români la diagnostic, la tratament, la reabilitare şi nu în ultimul rând la prevenţia suferinţelor psihice”, a declarat medicul Cătălina Tudose.

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie organizeaz la Sibiu, în perioada 29 mai – 1 iunie, a 7-a ediţie a Congresului Naţional de Psihiatrie. Ediţia din acest an are ca temă principală „Sănătate mintală şi psihiatrie: tradiţii, provocări şi perspective”.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari