fbpx
Acasă Ştiri Medicale Elevii află de la medicii Institutului Marius Nasta despre efectele fumatului

Elevii află de la medicii Institutului Marius Nasta despre efectele fumatului

Un proiect educațional adresat elevilor a fost lansat de Institutul Marius Nasta cu ocazia Zilei Mondiale fără tutun. Elevii află în cadrul unor ateliere de informare despre efectele fumatului asupra plămânilor prin prezentarea unor rezultate concrete ale fumatului.

“În cadrul atelierelor de informare, copiii pot vedea şi, mai ales, mirosi gudronul care este inhalat, dar şi depunerea acestuia în plămâni. Astfel, chiar dacă efectele nu ‘se văd’ imediat, ele se pot simţi. În acest mod sperăm că mai mulţi părinţi vor fi încurajaţi de copii să se adreseze programului prin intermediul Tel Verde”, a declarat Magdalena Ciobanu, medic pneumolog de la Centrul de Consiliere pentru Renunţare la Fumat, Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, citată într-un comunicat.

Medicii atrag atenția că cei mai expuși la fumul de tutun sunt copiii, mai ales în primii ani de viață când prezintă riscuri crescute pentru boli ale tractului respirator.

În cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta funcționează un Centru de Consiliere pentru Renunţare la Fumat. În 2018, au beneficiat de consiliere 10.638 de persoane, iar 814 au urmat tratament specific pentru renunţare la fumat.

Articolul continua mai jos

“Problematica tutunului este una extrem de importantă, tratată cu maximă responsabilitate de medicii pneumologi din Institutul ‘Marius Nasta’ şi în mod particular de Centrul de Consiliere pentru Renunţare la Fumat, unde în anul 2018 au beneficiat de consiliere 10.638 de persoane, iar 814 au urmat tratament specific pentru renunţarea la fumat. Renunţarea completă la fumat este singura soluţie care aduce beneficii reale tuturor, fumători activi sau pasivi de tutun sau utilizatori ai produselor din tutun încălzit”, a declarat Beatrice Mahler.

Prof. univ. dr. Florin Mihălţan, şeful disciplinei pneumoftiziologie II, UMF ”Carol Davila” atrage atenția aupra pericolului reprezentat de produsele care întrețin adicția de nicotină, precum țigările electronice. Folosirea acestor produse nu reprezintă o modalitate de a renunța la fumat.

Activitatea Centrului Antifumat din Institutul “Marius Nasta” realizează aproximativ 70% din activitatea desfăşurată la nivel naţional. Numărul persoanelor care au beneficiat de tratament în vederea renunţării la fumat în anul 2018 în România a fost de 1.133 pacienţi.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,210AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este anemia? Tipuri de anemii, simptome, factori de risc, tratament

Ce este anemia? Conform dicționarelor medicale, anemia este definită ca scăderea cantității sau a...

Lipsa de fier în organism – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier (sau carența de fier) poate genera boli grave. Când nivelul fierului...

Artrozele șoldului – tratament și recuperare

Articulația soldului la om îndeplinește funcții complexe, de suport a greutății corporale, permițând în...

Ce este scleroza multipla – Simptome, cauze, complicatii, tratament

Ce este scleroza multipla? Scleroza multiplă (SM), denumită și scleroză în plăci, scleroză diseminată...

Ce este schizofrenia? Cauzele și factorii de risc ai schizofreniei

Ce este schizofrenia? Schizofrenia este o afecțiune mentală serioasă și cronică care afectează modul...

Cancerul de col uterin

Sistemul reproducător feminin este alcătuit din organe genitale interne și externe. Uterul împreună cu...