Deficit de 2 miliarde de lei în bugetul de medicamente

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România solicită scoaterea denumirilor comerciale din toate protocoalele terapeutice şi actualizarea automată a acestora cu medicamente biosimilare şi pentru toate indicaţiile.

APMG consideră că în acest fel se va crea un acces crescut al pacienților la tratament prin terapia biosimilară. De asemenea, APMGR aşteaptă actualizarea protocoalelor terapeutice cu medicamentele biosimilare existente pe piaţă, de peste o lună de zile.

Totodată, APMGR mai solicită scoaterea denumirilor comerciale din actele normative şi a menţiunilor de prescriere exclusivă, redeschiderea licitaţiilor de îndată ce a apărut primul biosimilar pe piaţă.

„La ora actuală, România are o cotă de penetrare a medicamentelor biosimilare de doar 6%. De exemplu, piaţa de adalimumab este cotată la cca 60 milioane de euro anual. Prin neactualizarea imediată a protocoalelor, odată cu apariţia biosimilarelor se pierd economii de cca 12 milioane de euro, care rezultă doar din diferenţa de preţ faţă de preţul medicamentului de referinţă. Biosimilarele sunt aprobate de Autorităţile Competente din Uniunea Europeană conform unor reguli stricte, după analiza tuturor dovezilor din exerciţiul comprehensiv de comparabilitate între biosimilar şi medicamentul de referinţă”, susţin reprezentanţii APMGR.

- Articolul continua mai jos-

APMGR mai afirmă că în prezent există un deficit de 2 miliarde de lei în bugetul de medicamente, pe care producătorii îl plătesc sub forma unei taxe numită clawback.

„Producătorii de medicamente generice nu beneficiază de un clawback redus/diferenţiat, deşi nu au contribuit la creşterea consumului aşa cum au contribuit medicamentele inovative. Medicamentele generice şi biosimilare contribuie la optimizarea bugetului de medicamente. Paradoxul este că deşi există un deficit foarte mare în bugetul de medicamente, autorităţile nu susţin suficient de mult creşterea prescrierii de medicamente generice şi biosimilare, acţiune care ar permite reducerea cheltuielilor bugetare”, se mai arată în comunicat.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari