fbpx
Acasă Sănătate şi Prevenţie Antioxidanți - beneficii și surse de alimentație

Antioxidanți – beneficii și surse de alimentație

Antioxidanţii sunt un grup de compuşi produşi de organism şi care apar în mod natural în multe alimente. Acești antioxidanți lucrează împreună în organism pentru a menţine sănătatea şi vigoarea în ultimele decenii de viaţă. Ei fac aceasta protejându-ne de răul produs de radicalii liberi care ne pot distruge ţesuturile şi celulele sănătoase.

Mulţumită noii înţelegeri a antioxidanţilor şi a rolului reţelei de antioxidanți, putem nu doar
să trăim mai mult, ci şi să trăim bine, în organisme sănătoase, puternice şi viguroase, cu minţi vii şi memorie intactă.

“Când vorbim despre un stil de viaţă sănătos, alimentaţia echilibrată are un rol esenţial, deoarece astfel ne putem asigura energia necesară ritmului de zi cu zi. Este important ca prin alimentaţie să reuşim să asigurăm organismului inclusiv necesarul zilnic de antioxidanți care poate fi obţinut atât din fructe şi legume, cât şi din băuturi preparate din ingrediente naturale. Berea este o astfel de băutură, care conţine antioxidanţi naturali, proveniţi în special din hamei, cel care are şi rol de conservant natural al acesteia, dar şi din orz”, spune dr. Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, citată într-un comunicat de presă.

De asemenea, morcovul, cireşele şi căpşunele conţin puternici antioxidanți naturali.

Articolul continua mai jos

Fiind una dintre cele mai consumate şi mai populare legume, morcovul este denumit şi alimentul minune, deoarece conţine un adevărat cocktail de vitamine (vitamina A, vitamine din grupul B şi vitamina C), minerale (calciu, magneziu şi potasiu) şi fibre. Sursă nutriţională importantă pentru funcţionarea optimă a organismului, morcovul contribuie şi la menţinerea siluetei, atât de râvnită înainte de începutul verii, ca urmare a conţinutului său extrem de mic de calorii.

Betacarotenul, antioxidantul din morcov, este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali, care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Mai mult decât atât, conţinutul de antioxidanţi din morcov poate contribui la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.

Surse bogate în fibre, antioxidanți şi vitamine, căpşunele şi cireşele sunt fructele preferate ale acestei perioade, care pot fi incluse cu succes în alimentaţia zilnică, având beneficii numeroase pentru organism. Căpşunele sunt extrem de bogate în antioxidanţi, astfel că sunt aliaţi de nădejde pentru fortifierea sistemului imunitar.

Cele mai bogate alimente în atioxidanți

Legume organice proaspete

Fructele de pădure proaspete (afine, mure, merișoare)

Nucile pecan, nucile românești și arahide

Ceaiul verde

Ierburi aromatice și condimente

 

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,170AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Radioterapia în cancerul de prostată

Cancerul de prostată reprezintă a doua cea mai frecventă neoplazie întâlnită în România, incidența...

Ecografia cu substanță de contrast – avantaje și aplicații în practica clinică

Ecografia cu substanta de contrast este o metoda de evaluare imagistică pentru multiple organe...

Constipația – Cauze, simptome, factori de risc, tratament

Constipația este o problemă de sănătate frecvent întâlnită, însă puțini pacienți înțeleg cu exactitate...

Astmul bronşic – diagnostic, simptome, tratament

Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a arborelui traheobronşic...

Afecțiunile ORL – probleme ce nu afectează doar copiii

Destul de multă lume, când aude de terminologia de operație ORL, se gândește în...

Hemodializa şi fistula arteriovenoasă

Insuficienţa renală cronică presupune schimbări majore în viaţa pacienţilor şi întreaga lor existenţă se...