fbpx
Acasă Ştiri Medicale Medicii de familie nu cred că proiectul ”O comună, o ambulanță” poate...

Medicii de familie nu cred că proiectul ”O comună, o ambulanță” poate fi implementat

Medicii de familie salută iniţiativa Guvernului privind lansarea unui program de finanţare a cabinetelor medicale sub formă de granturi de până la maxim 200.000 euro pentru cabinetele de medicina de familie din rural.

În acelaşi timp, însă, ei au îndoieli cu privire la posibilităţile practice de implementare a măsurii în termenul şi condiţiile prezentate, temându-se că Programul “O comună – o ambulanţă” lansat săptămâna trecută este doar o declaraţie politică efemeră inaplicabilă deocamdată.

În numele medicilor din reţeaua de asistenţă medicală primară, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) îşi arată disponibilitatea de a realiza împreună cu funcţionarii guvernamentali o variantă de finanţare echitabilă şi aplicabilă pentru investiţii la nivelul cabinetelor de medicină de familie din întreaga ţară. Poziţia membrilor SNMF este fermă, în sensul că trebuie acordat tuturor medicilor accesul la granturi, nu doar celor din mediul rural, în strânsă legătură cu priorităţile de investiţii specifice fiecărui cabinet de medicina de familie.

Articolul continua mai jos

“Medicina primară este ramura care se adresează întregii populaţii şi reprezintă astfel un sector de siguranţă naţională. În aceste condiţii, considerăm că ar trebui găsit cadrul legal ca astfel de scheme de finanţare să fie posibile cât mai repede, pentru a nu se pierde fondurile disponibile dedicate medicinei de familie. “, declară Dina Mergeani, Preşedinte SNMF.

Medicii de familie aşteaptă o reacţie concretă din partea autorilor Programului “O comună – o ambulanţă” pentru a demonstra că propunerile lor sunt planuri concrete şi nu doar promisiuni electorale.

“Am avut, în ultimul an, experienţe de colaborare deschisă şi eficientă cu autorităţile statului dar şi situaţii în care am fost parteneri de discuţii doar cât am fost prezenţi în auditoriu. De exemplu, mai aşteptăm şi acum de la ministrul Finanţelor Publice, dl. Eugen Teodorovici, să stabilească întălnirea la discuţii cu privire la lista cu cele 10 măsuri favorabile pentru medicina de familie, conform promisiunii făcute public în cadrul Conferinţei Medicilor de Familie din Bucureşti în martie 2019 “, declară Dina Mergeani, Preşedinte SNMF.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Prof. Dr. Marcel Tanțău: Endoscopia digestivă a cunoscut o dezvoltare incredibilă în ultimii 20 de ani

Prof. Dr. Marcel Tanțău este unul dintre medicii care au adus faima Institutului Regional...

Infecția cu rotavirus se previne prin vaccinare

În prezent, nu există niciun medicament specific capabil să combat infecția cu rotavirus . De...

Ce este acarophobia şi cum se manifestă această fobie?

Acarophobia se manifestă ca o teamă patologică de infestare a pielii din cauza acarienilor...

Laringita – cauze, simptome și tratament

Laringita reprezintă o inflamație a mucoasei laringiene  cu o etiologie foarte variată. Rareori este...

Boala Parkinson – Diagnostic, factori de risc, tratament, medicație

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive...

Afecțiunile ORL – probleme ce nu afectează doar copiii

Destul de multă lume, când aude de terminologia de operație ORL, se gândește în...