Apel pentru donarea de celule stem hematopoietice

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerelor de Sânge, medicii și reprezentanții pacienților au făcut un apel pentru tinerii până în 45 de ani să doneze celule stem hematopoietice. Cei mai mulți dintre cei 80.000 de oameni diagnosticați la nivel mondial cu cancer de sânge depind de un transplant cu celule stem hematopoietice. Potrivit unei declarații făcute de Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), la fiecare 35 de secunde, undeva în lume, cineva este diagnosticat cu un cancer de sânge.

„Pentru donatori nu este nici greu, nici dureros. Este o intervenţie într-adevăr uşor invazivă, dar nu dureroasă. Dar, punând în balanţă de fapt că vom salva o viaţă, atunci durerea nu mai există. Important este să ne dorim acest lucru, pentru că în România nu prea există cultul donării de organe, de celule şi atunci este nevoie să mediatizăm acest lucru, să ajungem şi noi din urmă ţările educate din punct de vedere sanitar şi, gândindu-ne că vom salva vieţi, fiecare îşi poate face un test cu un chit la cerere, pe care noi îl vom pune la dispoziţie, un raclaj în cavitatea bucală, care poate fi trimis la laborator pentru a fi încadrat din punct de vedere genetic în lista donatorilor”, a explicat Irimia.

Toți donatorii vor fi testați cu ajutorul unui kit, iar dacă sunt compatibili vor fi introduși în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stema Hematopoietice pentru a putea apela la ei atunci când este nevoie.

Tratamentul pentru cancerele de sânge se găsește în România

În acest moment, bolnavii de cancer de sânge din România beneficiază de tratament: medicamente, transplant de celule stem hematopoetice, sau alte proceduri şi tratamente care se pot face în România pentru aceste cancere.

- Articolul continua mai jos-

„Facem această întâlnire ca să subliniem ce important este să facem transplant pentru o anumită boală, ce important este să găsim un donator, fiindcă altfel nu putem merge la transplant dacă nu avem un donator compatibil şi pentru asta avem nevoie de populaţia tânără din România să se înscrie în registrul naţional şi dacă vreodată vreun pacient va fi compatibil, atunci să-i găsim un donator. Există şansa ca fiecare dintre noi să salveze o viaţă dacă va fi compatibil cu cineva. Registrul, de fapt, este o bază de date şi nu implică nimic, decât un consimţământ şi o testare să vedem amprenta genetică a fiecăruia. În momentul în care cineva din lumea asta se potriveşte cu tine, atunci vei fi sunat şi reîntrebat dacă eşti de acord să donezi aceste celule stem”, a explicat, Conf. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular.

Înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice se poate face până la 45 de ani, dar, dacă un bolnav are în familie un donator compatibil, aceasta se poate face până la vârsta de 60 de ani.

În Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice sunt înscrise 63.177 de persoane.

Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 şi 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice, iar înscrierea în Registrul Donatorilor se poate face pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, completând un formular cu datele personale de contact.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge este marcată în fiecare an pe 28 mai, iar simbolul ei, semnul & colorat în roşu, arată solidaritatea cu persoanele afectate.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari