Bolnavii de leucemie se confruntă cu lipsa medicamentelor și a informării

Lipsa medicamentelor, dar mai ales durata lungă până la aprobarea lor se numără printre problemele cu care se confruntă bolnavii de leucemie. În acest moment, sunt cel puţin nouă pacienţi care ar putea să facă autotransplant, dar acest lucru nu este posibil din cauza lipsei medicaţiei necesare.

„În România ar fi vorba de o lipsă de informare a pacienţilor, de un volum foarte mare de informaţii de pe internet pe care bolnavii de leucemie nu ştiu să le selecteze şi lipsa medicamentelor, de durata lungă până la aprobarea lor. Dorinţa de a găsi soluţii şi de a trata pacienţii există, există medici dedicaţi, acum mai avem nevoie şi de ajutor pe partea de legislaţie, în sensul că Nivolumab-ul este un medicament care poate fi foarte util, dar nu este accesibil în momentul de faţă. În momentul de faţă, pentru autotransplant este nevoie de Melfalan, care nu are preţ, deci nu există în spital, pentru că nu s-a pus preţul. (…) Sunt cel puţin nouă pacienţi cu leucemie care ar putea să facă autotransplant, dar nu fac pentru că nu există Melfalan”, a precizat Bunaciu.”, a declarat preşedintele Asociaţiei Române Împotriva Leucemiei (ARIL), Monica Bunaciu.

Preşedintele ARIL a informat că vineri a fost demarat un alt proiect pentru bolnavii de leucemie – medicul hematolog Luca Castagna de la Spitalul „Humanitas” din Milano şi medici de la Spitalele Fundeni, Colţea, Universitar de Urgenţă, Colentina din Bucureşti şi medici din Cluj vor discuta în fiecare lună toate cazurile dificile pentru a găsi soluţii.

„Cazurile vor fi discutate din momentul diagnosticării până când va fi nevoie, chiar şi după remisie, astfel încât bolnavii de leucemie să aibă reale şanse de vindecare. Să aibă aceleaşi şanse ca şi în străinătate. Rămâne să avem acces şi la medicamente şi la tot ceea ce este necesar. Colaborarea a pornit de la problema emigrării medicale a pacienţilor, pentru că doctorul Castagna a tratat foarte mulţi pacienţi români şi a văzut că au fost şi foarte bine diagnosticaţi şi foarte bine trataţi. Efectiv nu era o necesitate reală de a pleca în străinătate, iar pentru pacienţi sunt nişte costuri foarte mari, în plus există trauma faptului că se vorbeşte altă limbă, că sunt departe de familie”, a explicat Monica Bunaciu.

Proiectul ‘O şansă în plus pentru tratarea limfoamelor cu prognostic nefavorabil”, iniţiat de ARIL, va presupune un cost anual estimat la 10.000 de euro, medicii participând în regim de voluntariat.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari