Un senator cu dureri de burtă a amenințat medicii pentru a fi transferat cu elicopter SMURD

Senatorul Virginel Iordache, internat săptămâna trecută în Spitalul de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava  cu enteroviroză a amenințat și presat medicii pentru a fi transferat cu elicopterul. Medicii i-au recomandat senatorului transferul cu o ambulanță, însă acesta a refuzat, solicitând un elicopter cererea fiind aprobată de Centrul de Coordonare pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

„A venit senatorul cu anumite simptome, cu ameţeli. A fost internat la noi, într-o primă fază la reumatologie, avea simptome care indicau aşa ceva, apoi a fost preluat la secţia de boli infecţioase. A fost diagnosticat, i s-au făcut nişte analize mai cu voie, mai fără voie, chiar şi un computer tomograf. I s-a spus <domnule, ai enteroviroză şi un mic bloc care este atipic>, s-a aplicat tratamentul, dar el a tot insistat să meargă mai departe, pentru că aceasta este cultura românului, ei cred că mai departe e mai grozav. A tot insistat să fie transferat la Balş (n.n. Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş din Bucureşti), s-a discutat cu Balşul, i-a acceptat transferul.

Dânsul a refuzat transferul cu ambulanţa şi a solicitat elicopter. Cum este?! Pacientul nostru, stăpânul nostru! Noi am solicitat mai departe, transmiţând diagnosticul pe care îl are. Nefiind pacient critic, am transmis datele Centrului de Coordonare pentru Situaţii de Urgenţă de la Iaşi. Oamenii aceea au analizat au întrebat de vreo două ori şi în cele din urmă şi-au dat acceptul şi au trimis elicopterul şi l-au transferat la Institutul Balş. Acolo, acelaşi diagnostic pe care l-a dat Suceava şi acelaşi tratament i s-a aplicat, i-au mai dat în plus Tamiflu. Nu a avut un comportament extrem de civilizat, omul s-a crezut şi se crede mai altceva decât ceilalţi. Da, i-a ameninţat pe medici, nu a fost un comportament adecvat poziţiei sociale pe care o are. Medicii de acolo şi şefa de secţie cred că erau în stare să îi dea şi maşina particulară numai să scape de mofturile lui”, a spus managerul Spitalului de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

Managerul spitalului a ținut să precizeze că nu era necesar transferul deoarece senatorului i-a fost confirmat diagnosticul.  Medicii suceveni, la solicitarea şi presiunea pacientului, au cerut transferul, însă decizia de a trimite elicopterul a fost luată la Iaşi. În acest moment nu este specificat clar care sunt cazurile pentru care se poate solicita elicopter. Medicii pot solicita pentru orice caz, dar desigur că nu se aprobă de fiecare dată.
Potrivit acestuia, medicii care l-au tratat pe senator sunt tineri şi foarte bine pregătitiţi, diagnosticele lor fiind confirmate la Bucureşti, însă sunt speriaţi de scandalul iscat în jurul acestui caz.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că pacientul nu ar fi fost transferat cu elicopter dacă nu ar fi existat probleme şi că sunt criterii ale DSU privind astfel de demersuri.

„Din punct de vedere al stării de sănătate sunt convinsă că el nu ar fi internat la Matei Balş, dacă nu ar fi existat probleme. Pe de altă parte, transportul se face la solicitarea personalului medical. Telefonul la 112 pentru transport se dă de către un medic. (…) Acest transport se face gratuit cu o puternică justificare medicală. (…) Probabil că, dacă nu era de la PSD, ar fi fost altfel prezentat cazul”, a declarat Sorina Pintea.

Totodată, ministrul Sănătăţii spunea că nimeni nu riscă să trimită elicopterul pentru un singur caz.

- Articolul continua mai jos-

„Pe de altă parte există nişte criterii foarte clare pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă le-a stabilit privind transportul cu elicopter sau ambulanţă”, a mai spus Pintea.

Presa centrală a relatat că senatorul PSD Virginel Iordache ar fi fost transportat de la Suceava cu un elicopter SMURD la Institutul „Matei Balş” din Capitală, deşi acesta nu ar fi avut nimic grav.

„Din punct de vedere al stării de sănătate sunt convinsă că el nu ar fi internat la ‘Matei Balş’ dacă nu ar fi existat probleme. Pe de altă parte, transportul se face la solicitarea personalului medical. Telefonul la 112 pentru transport se dă de către un medic. (…) Acest transport se face gratuit cu o puternică justificare medicală”, a spus ministrul.

Pintea a susţinut că există criterii foarte clare pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă le-a stabilit privind transportul cu elicopterul sau ambulanţa.

„Probabil că, dacă nu era de la PSD, ar fi fost altfel prezentat cazul. Din punctul meu de vedere, eu nu cred că cineva riscă să trimită un elicopter pentru un simplu caz. Nu cred. Pe de altă parte, există nişte criterii foarte clare pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă le-a stabilit privind transportul cu elicopterul sau ambulanţa”, a declarat demnitarul.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari