„Spitalele mici şi medii, spitalele de suport, aşa cum le numim noi, marea majoritate au nevoie de echipamente noi. Şi v-aş da un exemplu: aparatele de radiologie. Marea majoritate sunt din 2001 până în 2004. Vă imaginaţi că nu sunt benefice pentru pacienţi. Cele mai multe cereri de investiţii le-am avut pentru aceste tipuri de aparate radiologice, care din punctul de vedere al specialiştilor sunt aparate bazale. Să poţi să faci o radiografie în siguranţă este un lucru de bază. Dacă aş face o aproximare, poate că m-aş hazarda, cred că 70% dintre spitalele mici şi medii, la acestea mă refer”, a spus Sorina Pintea.
Ministrul a adăugat că spitalele judeţene şi cele universitare au mai beneficiat de finanţări, inclusiv din partea bugetului de stat.
Sorina Pintea a fost miercuri în judeţul Dâmboviţa, a mers la Spitalul Găeşti şi la Spitalul Judeţean Târgovişte. Ministrul a vorbit despre alocările financiare pentru unităţile medicale din judeţ.
„Spitalului din Găeşti i-a fost alocată suma de 2,9 milioane de lei pentru achiziţia unui aparat radiologic digital, osteodensimetru, a unui mamograf digital (…). Există nişte zone nereabilitate ale spitalului din Găeşti, nu se mai poartă gresia şi faianţa în spitale. Prin urmare, am propus prezentarea unui deviz, a unui proiect astfel încât Ministerul Sănătăţii să poată dota şi reparaţia acelor secţii”, a afirmat Pintea.
Spitalul Judeţean Târgovişte va beneficia de finanţare pentru achiziţia unui tomograf. În prezent spitalul are unul, dar este vechi şi se strică des.