fbpx

Pintea: ”Nici şpaga nu o poţi eradica într-un an, nici medicii nu or să vină într-un an să dea buluc”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că medicii plecați în străinătate sunt atrași de salariile majorate, dar “aşa cum nici şpaga nu o poţi eradica într-un an, nici medicii nu or să vină într-un an să dea buluc în România”.

”Am văzut în spaţiul public nişte discuţii legate de faptul că medicii plecați nu vin, că totuşi nu sunt atraşi de salariu. Ba da. Dar salariile au fost majorate abia în urmă cu un an. Aşa cum nici şpaga nu o poţi eradica într-un an, nici medicii nu or să vină într-un an să dea buluc în România. E nevoie de o perioadă de timp. Pe de altă parte, sunt multe cereri, chiar astăzi am discutat cu cei din centrul de resurse umane, sunt multe cereri care aşteaptă soluţionarea. Cred că aceste lucruri se vor rezolva în timp. Şi nu va trece mult timp până când vor fi rezolvate”, a precizat Sorina Pintea.

Ministrul a adăugat că nu se poate interzice plecarea medicilor rezidenţi în străinătate.

Politica de resurse umane a fost în aşa fel încât am pregătit medici pentru Vest. De doi ani de zile am scos posturi la rezidenţiat pentru specialităţile deficitare. Rezidenţiatul durează câţiva ani, iar pentru spitalele mici eu cred că lucrurile acestea vor intra în normal. La un moment dat, centrele universitare se vor suprasatura. Deja încep medicii să meargă în oraşele mici. Am vizitat spitale din oraşe mai mici şi unde erau deja veniţi medici foarte tineri. Din păcate, în acest moment nu putem face nimic. Este vorba de libera circulaţie a forţei de muncă. Atâta vreme cât rezidentul ia un salariu, el este liber să muncească unde are posibilitatea. Dar cred că, până la urmă, măsurile pe care le-am luat ca şi Guvern vor face ca medicii rezidenţi să nu mai plece. “, a spus ministrul Sorina Pintea.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână