Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că nu există diferenţe legate de calitatea personalului între spitalele din România şi cele din străinătate, dar țara noastră este deficitară la echipamente şi comportament.
„Am văzut multe spitale din ţară, am avut ocazia să văd multe spitale din străinătate. Nu există diferenţe legate de personal, de calitatea personalului medical. Ba, aş îndrăzni să spun un lucru interesant: medicii noştri sunt mult mai bine pregătiţi, pentru că neavând aparatura necesară, să fim serioşi, ei au lucrat ca pe front, anumite perioade, în ultimii ani au început să vină aparatele, sunt obişnuiţi să citească pacienţii. Să îi consulte. Lucrurile acestea sunt nişte realităţi şi, ştiţi, sunt spuse de către cei care vin din străinătate sau cei care vin şi se interesează pentru că vor să vină acasă”, a spus Sorina Pintea.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că în România sunt două capitole deficitare: dotarea cu aparatură medicală şi comportamentul cu pacientul.
„Noi suntem deficitari la capitolul echipamente şi la capitolul comportament, empatia faţă de pacient”, a precizat Pintea.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că în acest an vor fi făcute investiţii masive în unităţile sanitare. Scopul principal este crearea condiţiilor necesare pentru ca medicii să poată oferi pacienţilor “un act medical de calitate”. Investiţiile vor consta în lucrări de construcţie, extindere şi reamenajare, echipamente şi aparatură de înaltă performanţă.
“Anul acesta, bugetul pentru investiţii, pentru dotare al Ministerului Sănătăţii este unul istoric. În 2017 a fost 170 de milioane de lei, în 2018 – 193 de milioane de lei, în 2019 – 1,1 miliarde lei. Anul acesta vom investi masiv în unităţile sanitare, astfel încât să creăm condiţiile necesare pentru ca medicii să poată oferi pacienţilor un act medical de calitate. Investiţiile vor fi făcute în lucrări de construcţie, extindere şi reamenajare necesare în unele spitale, precum şi în echipamente şi aparatură de înaltă performanţă în spitalele din ţară – atât în cele din subordinea MS, cât şi în cele din subordinea autorităţilor locale. Asta înseamnă că investiţiile se vor face în spitalele clinice de urgenţă, dar şi în spitalele mici, municipale, orăşeneşti, care trebuie să asigure suportul necesar spitalelor mari şi să rezolve cazurile care ţin de competenţa lor”, a declarat Sorina Pintea.