fbpx
Acasă Ştiri Medicale Pintea: Am făcut un plan investițional pentru modernizarea centrelor de transfuzii

Pintea: Am făcut un plan investițional pentru modernizarea centrelor de transfuzii

Ministerul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că a inițiat modificări la Legea privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină. Aceste modificări vizează modernizarea centrelor de transfuzii.

“Noi am făcut un program investiţional, dar şi o propunere pentru parteneriat public-privat. Cred că întrebarea se leagă de faptul că au apărut în spaţiul public tot felul de discuţii legate la faptul că Guvernul doreşte privatizarea sângelui. Mi s-a părut, aşa, puţin ridicol, pentru că noi încă de anul trecut am discutat despre asta, despre necesitatea de a avea centre regionale pentru plasmă şi transfuzii astfel încât să putem colecta şi plasma atât de necesară imunoglobulinelor. Deci, da, este un program investiţional şi pe centrele de transfuzii. Mai mult decât atât, am propus nişte modificări la Legea transfuziilor, o reorganizare a sistemului de transfuzii”, a precizat Sorina Pintea.

Ministrul a adăugat că un alt obiectiv important este legat de construirea unui nou centru de transfuzii în Bucureşti.

“Ministerul Sănătăţii a obţinut un teren de la Primăria Capitalei, având în vedere faptul că Institutul Naţional de Hematologie şi centrul de transfuzii se află într-o clădire care nu mai poate fi utilizată corespunzător. Deci, am obţinut un teren şi acolo se va construi un nou centru de transfuzii”, a arătat Pintea.

Articolul continua mai jos

Ea a afirmat, în context, că se poate vorbi şi de “o lipsă de organizare locală”, referindu-se la unele campanii pentru donare de sânge care nu sunt eficiente din cauza programului de lucru mult prea scurt al centrelor de recoltare.

“Acolo unde aşteptăm să vină cineva să ne organizeze cu siguranţă sunt probleme. Repet, am mai spus-o, avem nevoie de modernizarea centrelor de transfuzii, de aceea am şi făcut acest plan investiţional, dar, ştiţi, e foarte dificil să faci într-un an sau doi ceea ce nu s-a făcut timp de 30 de ani”, a spus Pintea.

Ministrul a subliniat că nevoia de sânge este foarte mare.

“Urmează perioada verii, când avem probleme, lumea merge în concedii, se donează mai puţin, dar, din păcate, nici chimioterapia, nici accidentele nu întreabă. Şi atunci trebuie să ne gândim la campanii noi de a stimula donatorul sau persoanele care doresc să doneze, să ni se alăture. Pe de altă parte, anul trecut am legiferat folosirea unităţilor mobile, vom începe nişte campanii şi cu aceste unităţi mobile care există, dar în planul nostru investiţional este şi achiziţia de unităţi mobile”, a menţionat Pintea.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,920FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este pancreatita cronică

Pancreatita cronică reprezintă o boală inflamatorie a pancreasului, caratcterizată prin modificări morfologice și funcționale...

Crampele musculare – 9 metode să le previi

Caracterizate printr-o contracție involuntară și dureroasă a unui mușchi, crampele musculare apar pe neașteptate....

Infecțiile tractului urinar te pot ucide

Între infecțiile tractului urinar cu cea mai mare rată de diagnostic, la femei, regăsim...

Colica biliară – ce o generează și cum o putem trata

Colica biliară - ce o generează și cum o putem trata - Un episod...

Tiroidita Hashimoto – Ce este, cauze, simptome, tratament

Ce este glanda tiroidă?  Glanda tiroidă este o glandă situată în partea anterioară a...

Infecția cu rotavirus se previne prin vaccinare

În prezent, nu există niciun medicament specific capabil să combat infecția cu rotavirus . De...