Un cancer tipic masculin: cancerul de prostată – simptome, diagnostic, tratament

Diagnosticul de cancer îți schimbă iremediabil perspectiva asupra vieții. Dintr-o dată, lucrurile care ieri păreau importante, serviciul, activitățile casnice, distracțiile își pierd valoarea și sensul. Dar este, cu adevărat, cancerul de prostată o sentință irevocabilă la moarte, sau teama ta nu este chiar așa de justificată?

Vestea bună este că acest tip de cancer nu este, de obicei, foarte agresiv. De multe ori, tumora se dezvoltă lent și nu scade speranța de viață, nefiind necesar nici un tratament. În alte cazuri, tratamentele moderne fac posibilă vindecarea sau supraviețuirea de durată. Așa că, află tot ce trebuie să știi despre cancerul de prostată, astfel încât să știi cum să-i faci față.Cancerul de prostată apare atunci când celulele prostati-ce se modifică, se înmulţesc necontrolat şi dau naştere la formațiuni tumorale. El este rezultatul unei interacţiuni complexe între vârstă, factori genetici, hormonali şi factori de mediu. Celulele canceroase se dezvoltă în structura prostatei, invadează țesuturile din vecinătate și pot migra la distanţă prin vasele sangvine sau limfatice, producând noi tumori în alte organe sau țesuturi (metastaze).

Ce cauzează cancerul de prostată?

Mai mulţi factori au fost asociaţi cu un risc crescut de apariţie a cancerului de prostată:•

Vârsta.

- Articolul continua mai jos-

Cancerul de prostată apare rareori înainte de vârsta de 50 ani şi este foarte frecvent la bărbaţii trecuți de 60 de ani. Dacă frecvența este de 1 din 2.500 la bărbații de 45 de ani, 1 din 43 de bărbați cu vârsta de 60 ani și 1 din 9 bărbați cu vârsta de 75 de ani se vor confrunta cu această boală. Se estimează că, dacă ar trăi 140 de ani, toți bărbații ar avea cancer de prostată.•

Rasa
– populaţia afro-americană este expusă unui risc superior celorlalte rase, la polul opus ind populaţiile asiatice.•
Statusul hormonal
– nivelul testosteronului inuențează apariția cancerului de prostată.•
Istoricul familial
– bărbaţii care au avut o rudă de gradul întâi diagnosticată cu cancer de prostată au un risc dublu de a dezvolta această boală, în timp ce prezenţa în familie a doi sau trei pacienţi amplică riscul de 5, respectiv 11 ori.•

Dieta
– o dietă bogată în grăsimi de origine animală creşte riscul de cancer prostatic.

Simptome

Nu toți pacienții prezintă simptome ale cancerului de prostată. De multe ori, prezența bolii este detectată de medic în timpul unui control de rutină, prezenţa simptom-elor trădând, de obicei, un stadiu avansat al bolii.
Acestea includ:

• Nevoia de a urina frecvent, mai ales în timpul nopții;
• Dificultăţi la începerea şi terminarea urinatului;
• Jet de urină slab sau întrerupt;
• Senzaţia că vezica nu se goleşte complet după urinare;• Hematurie – prezenţa de sânge în urină;
• Hemospermie – prezenţa de sânge în spermă;
• Dificultate de a avea o erecție;
• Scăderea volumului spermatic ejaculat;
• Durere la ejaculare;
• Durere locală sub formă de jenă, înţepătură, senzaţie de corp străin localizat în perineu

Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste simptome, prezintă-te de urgență la medic. Cu cât boala este diagnosticată într-un stadiu mai timpuriu, cu atât cresc șansele de vindecare!

- Articolul continua mai jos-

Ce este screening-ul pentru cancerul de prostată?

Screening-ul pentru cancerul de prostată are ca scop identificarea pacienţilor în stadii incipiente, lipsite de simptome, ale bolii, când tratamentul dă rezultate mai bune. Screening-ul pentru cancerul de prostată începe la vâsta de 50 de ani, sau chiar mai devreme în cazul persoanelor cu risc crescut, şi include dozarea PSA (antigenul specific prostatic) și tuşeul rectal. Niciuna dintre aceste investigații nu poate indica cu certi-tudine prezența cancerului de prostată însă, dacă rezultatele sunt anormale, sugerează necesitatea unor investigaţii suplimentare.

Cum se stabilește diagnosticul pentru cancerul de prostată

Medicul urolog va evalua atent simptomele și evoluţia acestora în timp, apoi va efectua un tușeu rectal care permite aprecierea dimensiunilor şi caracteristicilor prostatei.Ecografia transrectală (sonda introdusă în rect) permite măsurarea exactă a prostatei şi identifică ariile suspecte.Diagnosticul de certitudine al cancerului de prostată se pune prin biopsia prostatică, cu ghidaj ecografic. Sub anestezie locală, se obţine un fragment mic din prostată, folosind un ac fin, introdus prin peretele rectului. Fragmen-tul recoltat este analizat la microscop, pentru a se determina tipul celulelor tumorale.

Pentru a afla dacă boala canceroasă a ajuns și în alte organe, sunt necesare anumite teste:
• scintigrafia osoasă realizează o imagine a ţesutului osos prin care se verifică dacă boala s-a extins la acest nivel.
• tomografia computerizată este utilizată pentru a evalua extinderea locală, mărirea nodulilor limfatici sau metastazele localizate în alte organe
.• imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) poate detecta extinderea cancerului în nodulii limfatici şi în oase.

Multe tipuri de cancer de prostată sunt diagnosticate într-un stadiu incipient prin testarea PSA. Deoarece cancerul de prostată crește, adesea, foarte lent și, de multe ori, nu progresează și nu provoacă niciun simptom, mulți bărbați afectați nu vor avea nevoie de tratament. Tratamentele pentru cancerul de prostată pot provoca efecte secundare, afectând calitatea vieții. Prin supraveghere activă, efectele secundare ale tratamentului pot fi evitate sau întârziate

Chirurgia

Operația practicată în cazul pacienților cu cancer de prostată se numește prostatectomie radicală și constă în extirparea prostatei în întregime şi a veziculelor seminale. Dacă boala este în stadii incipiente, operația poate duce la vindecare. Cele mai frecvente complicaţii ale acestui tip de intervenţie sunt incontinenţa urinară şi impotenţa.Tratamentul chirurgical modern păstrează, cu excepția stadiilor avansate de boală, structurile neuromusculare responsabile de erecţie, ca şi sncterul urinar striat care asigură continenţa urinară.

Tratamente inovatoare

Crioterapia este un tratament alternativ pentru bărbați cu cancer de prostată precoce sau cancer de prostată recurent. Aceasta presupune plasarea unor sonde metalice prin piele în zona afectată a prostatei. Sondele conţin azot lichid, care îngheață și distruge celulele canceroase.Terapia cu ultrasunete de înaltă intensitate, focalizate (HIFU), este utilă pentru pacienții cu cancer de prostată precoce. Procedura presupune introducerea unei sonde în rect, care este apoi împinsă prin peretele intestinului în glanda prostată. Sonda produce un fascicul de ultrasunete cu intensitate înaltă, care determină încălzirea și distrugerea țesutului canceros. Sonda este înconjurată de un balon de răcire, pentru a proteja țesutul prostatic normal

-Articolul continua mai jos-

Iradierea

Radioterapia poate fi folosită ca o alternativă la intervenția chirurgicală, în special la pacienții care nu pot suporta sau care refuză operația. Radioterapia externă constă în iradierea pacientului cu cancer de prostată în stadii incipi-ente în regiunea prostatei.Brahiterapia este o metodă care constă în introducerea în prostată, pe cale transrectală, a unor”seminţe” care conţin o substanţă radioactivă (de regulă iod radioactiv). Avantajul acestei metode este faptul că bolnavul scapă de intervenția chirurgicală, dar şi de complicaţiile operaţiei clasice sau ale radioterapiei.

Chimioterapia

Chimioterapia este un tratament administrat în spital prin infuzie, sub forma unei perfuzii intravenoase.Chimioterapia folosește medicamente care sunt “citotoxice” – care omoara rapid celulele ce se divizeaza rapid in organism, incluzând și celulele canceroase (taxani).

Hormonoterapia

Acesta este un tratament pe care îl iau o mare parte din bărbați atunci când sunt diagnosticați cu cancer de prostată- poate și tu iei acest tratament de ceva timp.Celulele cancerului de prostată au nevoie de testosteron pentru creștere şi multiplicare. Tratamentele hormonale au scopul de a opri producerea de testosteron sau de a bloca efectul acestuia asupra celulelor canceroase și sunt denumite în termeni medicali – castrare chimică.Există două căi prin care acționează terapia hormonală: poate suprima producerea testosteronului sau poate bloca direct creșterea factorilor de creștere ai testosteronului din celulele canceroase

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari