fbpx
Acasă Ştiri Medicale Registrul Naţional de Predializă, la început de drum

Registrul Naţional de Predializă, la început de drum

Registrul Naţional de Predializă funcţionează deja la nivel naţional, Clinica Nefrologie şi Dializă a Spitalului Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” Bucureşti fiind coordonatorul acestuia.

Registrul Naţional de Predializă urmărește o monitorizare eficientă a pacienţilor cu boală cronică de rinichi, a evoluţiei bolii în diferitele ei stadii şi a complicaţiilor sale, o estimare a impactului financiar al acestora, venind în sprijinul programului de prevenţie în bolile cronice,  Finalizarea implementării Registrului se încheie în luna iunie anul curent.

Dl Profesor Dr. Ionel Alexandru CHECHERIŢĂ, promotorul Registrului Naţional de Predializă (Coordonatorul Ştiinţific al acestuia) a apreciat în mod deosebit reacţiile pozitive primite din comunitatea nefrologică şi şi-a exprimat convingerea că implementarea acestui Registru Naţional va ajuta atât activitatea medicilor nefrologi, cât şi a cardiologilor, diabetologilor, medicilor de familie etc. implicaţi în îngrijirea acestor pacienţi cu necesităţi multidisciplinare, crescând astfel calitatea actului medical.

Articolul continua mai jos

De asemenea, Dl Profesor Dr. Ionel Alexandru CHECHERIŢĂ, a subliniat faptul că în paralel cu beneficiul unei monitorizări active a bolii cronice de rinichi, colectarea datelor cu caracter ştiinţific va ajuta la evidenţierea ritmului de evoluţie a afecţiunii în funcţie de diferitele opţiuni de tratament aplicate, precum şi crearea unui program naţional de profilaxie a acestei patologii invalidante. Datele medicale, prelucrate de specialişti în domeniu, pot ajuta la o mai bună înţelegere a fiziopatologiei bolii, în sprijinul încetinirii progresiei către stadiul final şi al profilaxiei complicaţiilor specifice.

Reprezentanţi de seamă ai nefrologiei româneşti au apreciat în mod deschis implementarea proiectului privind Registrul Naţional de Predializă.

Subliniind beneficiile Registrului Naţional de Predializă, Dl Profesor Dr. Dan Ştefan VLĂDUŢIU, de la U.M.F. “Iuliu Haţieganu”, a opinat că organizarea unei reţele care să adune parametrii pacienţilor renali cronici ar avea şi rolul de a pregăti corespunzător şi la timp persoanele care urmează să intre în programele de substituţie a funcţiei renale.

Profesor Dr. Eugen MOŢA, de la UM.F. Craiova, a salutat înfiinţarea Registrului Naţional de Predializă, primul de acest tip din Europa de Est, care va putea realiza o estimare reală a acestei patologii în continuă creştere de prevalenţă, a impactului său financiar şi în baza căruia se va putea structura un program mai eficient de prevenţie.

Din partea Consiliului Ştiinţific de Coordonare a Registrului Naţional de Predializă, Dl Conferenţiar Dr. Andrei NICULAE (Clinica Nefrologie şi Dializă, Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan”, U.M.F. “Carol Davila” din Bucureşti), Preşedintele Asociaţiei de Nefrologie, Dializă şi Acces Vascular din România, a prezentat în cadrul NefroAcces 2019 structura şi algoritmul de funcţionare a Registrului în România, primele rezultate obţinute după circa 1,5 luni de funcţionare şi beneficiile concrete care decurg din constituirea unei baze de date complete şi eficient structurate privind boala cronică de rinichi. La momentul actual sunt raportaţi în cadrul Registrului peste 2300 de pacienţi cu boală cronică de rinichi stadiile 1-5.

De asemenea, Profesorul Mario COZZOLINO, de la Universitatea de Medicină din Milano, membru activ al grupurilor de lucru privind boala cronică de rinichi şi a complicaţiilor specifice din cadrul Societăţii Europene de Nefrologie (European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association) a subliniat importanţa existenţei acestui Registru Naţional de Predializă, fiind printre puţinele din Europa.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Facelift prin acupunctură. Alungă ridurile de pe fața ta!

Facelift prin acupunctură. Alungă ridurile de pe fața ta! Dacă experiența și înțelepciunea vin...

Moartea cerebrală – ce trebuie să știi despre ea

Ce este MOARTEA CEREBRALĂ? Este ea moarte... reală sau este vorba despre cu totul...

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi

PSORIAZIS diagnostic și terapie. Considerată o boală fizică dar cu urmări „mutilante” psihic, psoriazisul...

Ce este Hemofilia și care este diferența între cea de tipul A și B?

Ce este Hemofilia și care este diferența între cea de tipul A și B? ...

Ce este artrita – Cauze, factori de risc, preventie, tratament

Artrita este o stare patologică ce este caracterizată de inflamatie articulara, fenomen de obicei...

Fibroza pulmonară idiopatică, boală invalidantă și letală. Rata medie de supraviețuire, 2-3 ani de la diagnosticare

Fibroza pulmonară idiopatică este o boală pulmonară debilitantă și cu un prognostic destul de...