fbpx
Acasă Ştiri Medicale Dr. Alice Munteanu: ”Tinerii sunt cei mai afectați de hipertensiune arterială”

Dr. Alice Munteanu: ”Tinerii sunt cei mai afectați de hipertensiune arterială”

Tinerii sunt primii afectați și pe termen lung de hipertensiune arterială, principala cauză de deces prin boală cardiovasculară.

“Trebuie să conştientizăm în special populaţia tânără, să facem o profilaxie pentru a determina şi a depista această boală foarte devreme. Pentru că tinerii sunt primii afectaţi şi pe termen lung, prognosticul lor este nefavorabil în ceea ce priveşte complicaţia acestei boli – infarct miocardic, accident vascular, accidente oculare, o boală renală. Depistăm că au insuficienţă renală şi cauza este hipertensiunea”, a spus medicul.

Colonel medic dr. Alice Munteanu, coordonator al “Campaniei Iubeşte-ţi inima”, spune că merită ca măcar o zi pe an să cunoaştem care sunt riscurile, complicaţiile, respectiv cum ar trebui să ne măsurăm tensiunea arterială.

Dr. Alice Munteanu susţine că pacientul care are hipertensiune arterială are un risc mai mare de a face un accident vascular.

Ea a explicat că hipertensiunea arterială înseamnă o creştere a valorii tensiunii sistolice peste 140, respectiv a tensiunii diastolice peste 90.

“Pacientul care are hipertensiune arterială are de patru ori risc mai mare de a face un accident vascular şi e foarte greu de diagnosticat, pacienţii sunt asimptomatici, depistăm valoarea mai mare a tensiunii cu diferite ocazii, prin controale periodice. Unul din trei oameni ai lumii are hipertensiune, din păcate doar unul din trei este diagnosticat şi unul din trei este şi controlat, asta înseamnă că mai mult de 60%, conform unor studii, din pacienţi sunt controlaţi. În România, un studiu a dovedit faptul că pentru un control riguros al tensiunii trebuie să avem practic mai mult de două medicamente”, a declarat pentru AGERPRES col. doctor Alice Munteanu de la Spitalul Militar Central “Dr. Carol Davila”.

În ceea ce priveşte profilaxia, medicul a precizat că este foarte important controlul tensiunii.

“Dacă avem o tensiune sub 120 cu 80 nu trebuie să ne mai luăm tensiunea un an de zile, însă dacă avem 140 o dată ne gândim că ar trebui să facem ceva măcar din punct de vedere igieno-dietetic, adică să schimbăm stilul de viaţă, în ceea ce priveşte alimentaţia, interzicerea fumatului, a consumului de sare. Populaţia să fie încurajată să facă sport, să meargă pe jos, dar şi pentru controlul periodic o dată pe an după 40 de ani, măsurarea tensiunii, respectiv o electrocardiogramă. Repercursiunile acestei boli sunt practic ascunse. De aceea spunem noi că avem o afectare de organ sub clinică, adică nu se manifestă, dar de fapt şi de drept această boală afectează cordul, ochiul, creierul şi pacienţii noştri vin cu complicaţii”, a punctat Alice Munteanu.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, sub egida Societăţii Române de Hipertensiune Arterială, marchează Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale (17 mai) printr-o campanie de informare şi educare medicală.

Scopul campaniei este de conştientizare a importanţei măsurării tensiunii arteriale şi promovarea monitorizării, corecte şi constante, a acesteia. Campania va avea loc în zilele de 15 şi 16 mai, în Ambulatoriul integrat al SUUMC, în intervalul orar 8,00 – 11.00.

“În mod gratuit, oricine se alătură acestei campanii beneficiază atât de servicii medicale de măsurare a tensiunii, pulsoximetrie şi EKG, cât şi de consultaţii oferite de echipa noastră specializată, însoţite de recomandări privind adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi a unei diete echilibrate”, se arată pe pagina de Facebook a spitalului.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

14,204FaniÎmi place
500AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Boala Marfan – Diagnostic, simptome, tratament

Boala Marfan reprezintă o boală genetică care afectează țesutul conjunctiv. Țesutul conjunctiv este responsabil de...

Pori dilatați. Ce soluții ai să elimini aceste „imperfecțiuni” ale pielii?

Pori dilatați. Se întâmplă frecvent să te confrunți cu problema porilor dilatați. Cum apar...

Bolile cardiovasculare – 7 profesii care „fac rău” inimii femeilor

Bolile cardiovasculare - 7 profesii care „fac rău” inimii femeilor. Un studiu american a...

Accident vascular cerebral (AVC) – Simptome, tratament și recuperare

Accident vascular cerebral (AVC) - Definiție și clasificare Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebrovascular reprezintă...

Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea?

Bolile autoimune - ce sunt și cum ne afectează acestea? De-a lungul întregii sale...

Bolile musculo-scheletice îi afectează pe români

Bolile musculo-scheletice, precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai...