Primul defibrilator extern automat public, instalat într-un parc din Cluj-Napoca

Primul defibrilator extern automat public din Cluj-Napoca a fost instalat, miercuri, în incinta complexului de nataţie al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Parcul „Iuliu Haţieganu”.

„A avut loc instalarea primului defibrilator extern automat (AED), public, din Cluj-Napoca în Parcul ‘Iuliu Haţieganu’, în incinta Complexului de nataţie Universitas al Universităţii Babeş-Bolyai. Acest tip de aparat nu necesită pregătire medicală, fiind uşor de folosit de către oricine. Fiind accesibil publicului larg, în cazul unei persoane aflate în stop cardio-respirator, pe lângă manevrele de resuscitare de bază, şi anume compresiuni toracice şi ventilaţie gură la gură, se foloseşte şi acest defibrilator automat extern. Utilizatorul trebuie doar să asculte instrucţiunile aparatului, să lipească electrozii pe pacient şi să apese butonul pentru şoc atunci când defibrilatorul cere acest lucru”, a declarat preşedintele Asociaţiei Studenţilor Kinetoterapeuţi din Cluj, Bogdan Vereş.

El a adăugat că folosirea unui astfel de defibrilator, împreună cu manevrele de resuscitare, dublează şansele de supravieţuire până la sosirea ambulanţei.

„Având în vedere posibilitatea apariţiei unui eveniment de moarte subită cardiacă în zonele cu densitate mare de persoane şi necesitatea defibrilării cât mai rapide, în primele 3-5 minute, considerăm utilă prezenţa AED în locurile publice din oraşele aglomerate”, a mai spus Bogdan Vereş.

- Articolul continua mai jos-

Defibrilatorul a fost instalat în urma campaniei de strângere de fonduri „Şi tu poţi salva o viaţă”, iniţiată de Asociaţia Studenţilor Kinetoterapeuţi, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, medicul specialist în medicină de urgenţă Mihai Bucur şi compania Work in Progress.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari