Artroplastia totală a cotului (proteza de cot)

Artroplastia totală a cotului este o procedura chirurgicală complexă și , în prezent, efectuată destul de rar atât din cauza frecvenței scăzute a cazurilor cu indicație pentru acest tip de intervenție, cât și din cauza posibilității compensării parțiale a lipsei mobilității articulatiei cotului, prin utilizarea excesivă a articulațiilor umărului și pumnului.

Această intervenție chirurgicală este efectuată pentru a restabili mobilitatea de la nivelul cotului și a îndepărta durerea prezența local, ankiloza și durerea fiind instalate că urmare a unor boli degenerative evolutive (poliartrita reumatoidă sau osteoartrită) sau că urmare a unui traumatism sever suferit la nivelul cotului.
 
Trebuie înțeles faptul că acest tip de intervenție este recomandat cazurilor cronice, în timp ce, în cazurile acute, se recomandă fie tratamentul conservator (cazul bolilor degenerative), fie tratamentul chirurgical reprezentat de osteosinteza (cazul fracturilor în zona cotului). Sunt excepționale situațiile în care se practică, per primam, o artroplastie totală de cot, acestea limitându-se strict la fracturile cu cominutie severă, la pacienții tineri, în cazul cărora este imposibilă efectuarea unei reduceri și a unei osteosinteze adecvate.

Cauze

Cele mai importante și frecvente cauze care duc la instalarea unei artroze invalidante de cot sunt:
artrită sau poliartrită reumatoidă: membrană sinovială a articulatiei se inflamează și se hipertrofiaza, ceea ce cu timpul determina degradarea cartilajului, durere și ankiloza articulatiei;
– osteoartrita cotului: degradarea articulatiei cotului că urmare a uzurii cartilajului prin suprasolicitare ce apare de regulă după vârstă de 50 de ani la pacienții cu activități manuale intense și regulate;
– artrită post-traumatică: apare că urmare a unor fracturi cu cominutie importantă;
– instabilitatea articulară: că urmare a lezării ligamentelor colaterale.

Intervenția chirurgicală

 
Intervenția chirurgicală se efectuează sub anestezie generală și constă în înlocuirea suprafețelor articulare ale ulnei și humerusului cu componente metalice care pot fi de diferite măsuri. Tipul componentelor alese depinde de arhitectură osoasă restanță pe care se poate baza medicul curant, astfel putând fi vorba de artroplastii parțiale de cot, artroplastii totale cu componente standard sau chiar artroplastii totale cu componente de revizie atunci când sunt defecte importante ale oaselor. Implanturile sunt confecționate dintr-un aliaj cobalt-crom sau titaniu, iar insertul este din polietilenă. Cimentul care fixează componentele la os este din polimetilmetacrilat.
 
Pregătirea intervenției chirurgicale se face printr-o examinare medicală completă a pacientului, punându-se accent pe consulturile de specialitate de cardiologie și preanestezie. Este foarte importantă pregătirea psihică a pacientului nu doar pentru intervenția chirurgicală, ci și pentru perioada de recuperare ce urmează imediat postchirurgical și care se poate întinde pe o perioada importantă de timp. La fel de importantă este și contientizarea rezultatelor post recuperare, așteptările pacientului trebuind să fie realiste, adecvate cazului.
 
După intervenția chirurgicală este normal că pacientul să simtă durere, din acest motiv medicul curant va recomandă administrarea de medicamente anti-inflamatorii non steroidiene, anestezice locale sau chiar derivate opioide.

Artroplastia totală a cotului – Recuperarea

Recuperarea medicală postchirurgicala reprezintă o etapă esențială în reintegrarea pacientului în societate, din acest motiv pacienților le este recomandată colaborarea cu medici de recuperare medicală și kinetoterapeuți specializați în recuperarea articulatiei cotului. Efortul fizic și căratul de greutăți vor fi restricționate în primele 2 luni de zile postchirurgical.
 
Ca orice intervenție chirurgicală, și artroplastia totală a cotului prezintă un risc de apariție a unor complicații postchirurgicale. Cele mai importante sunt:
– infecția, care poate avea că punct de plecare local sau oriunde altundeva în corp;
– complicația mecanică a componentelor endoprotezei;
– leziuni nervoase;
– probleme în vindecarea plăgii
 
Majoritatea pacienților supuși acestui tip de intervenție, artroplastia totală a cotului, confirmă îmbunătățirea calității vieții, aceștia experimentând scăderea intensității durerilor, o mobilitate mai bună a cotului și o forță și o funcție mai bună a membrului superior. Cel mai important aspect este faptul că pacienții vor putea din nou efectua activitățile de zi cu zi. Trebuie reținut faptul că vor trebui evitate sporturile de contact și traumatismele pentru a evita degradarea mecanică a componentelor endoprotezei sau instalarea fracturilor periprotetice.
 
Autori:
Col medic dr. Marius Stanescu, medic primar Ortopedie-traumatologie, lector universitar U.E.B., responsabil de implementarea, la nivelul SUUMC, a Programului naţional de transplant de ţesuturi osteoligamentare, competenţă Artroscopia genunchiului, doctor în Stiinţe medicale
 
dr. Marius Stanescu 1260x1086dr Adrian-Bogdan Popescu, medic specialist Ortopedie-traumatologie, Spitalul de Urgență Militar Central Carol Davila
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari