România doreşte eliminarea până în anul 2030 a hepatitelor virale ca ameninţare majoră la adresa sănătăţii publice, conform Planului-cadru naţional privind controlul hepatitelor virale în România pentru perioada 2018-2030, lansat marţi la Bucureşti de Ministerul Sănătăţii.
Planul – cadru naţional privind controlul hepatitelor virale în România pentru perioada 2018-2030 are scopul de a minimiza amploarea hepatitelor virale ca problemă de sănătate publică prin reducerea transmiterii virusurilor hepatitice, reducerea morbidităţii prin hepatite virale şi prin complicaţii ale acestora şi prin asigurarea accesului echitabil la servicii de prevenire, testare şi îngrijire pentru toţi.
Planul transpune în legislaţia românească principiile directoare şi obiectivele Strategiei globale a sectorului de sănătate privind hepatitele virale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precum şi Planul de acţiune pentru răspunsul sectorului de sănătate la hepatitele virale în Regiunea Europeană a OMS, fiind totodată un instrument de implementare a Strategiei naţionale de sănătate 2014-2020.
„România a dovedit în ultimii ani că ştie ce face şi face bine. Atât gastroenterologii, cât şi infecţioniştii au lucrat zi de zi, şi-au făcut treaba. Ca dovadă, aveţi acum în faţa dumneavoastră un program naţional de combatere şi control al hepatitelor virale. Nu vorbim numai despre hepatita B şi hepatita C, vorbim şi despre noul virus care a apărut în România, virusul hepatitic E, şi care dă forme severe de boală. Este pentru prima dată când în afară de Programul HIV există un program naţional care are finanţarea la vedere. Acest program dă posibilitatea oricărui pacient, oricărei persoane din România să se diagnosticheze şi să se trateze. Vaccinarea anti B trebuie făcută la toată lumea. Utlizatorii de droguri, peste 90% sunt infectaţi cu virus hepatitic C, peste 40% sunt infectaţi şi cu B şi cam 35% sunt infectaţi şi cu HIV”, a spus managerul Institutului „Matei Balş” Adrian Streinu Cercel.
Medicul primar gastroenterologie de la Institutul Clinic Fundeni Liliana Simona Gheorghe a reamintit în context că România este „creditată” cu cea mai mare prevalenţă viremică din Europa în hepatita C, dar şi în hepatita B.