fbpx

Cancerul gastric – simptome, diagnostic, tratament

Cancerul gastric reprezentă una din cele mai frecvente malignităţi în întreaga lume, situânduse pe locul al patrulea, după cancerul de plămâni, cancerul de sân şi cancerul colo-rectal.

În fiecare an se diagnostichează peste 800000 de cazuri noi, din care peste 500000 vor deceda din cauza acestei boli, fapt ce situează cancerul gastric printre cele mai mortale neoplazii. S-au înregistrat progrese în ceea ce privește diagnosticul, dar nu și depistarea precoce.

Vârsta pacienţilor variază între 30 şi 87 de ani, cu o valoare medie de 65,08 ani, iar raportul pe sexe a fost de 2:1 în favoarea bărbaţilor. Acest lucru poate fi pus pe
seama modului de viaţă diferit dintre ele două sexe, riscul de dezvoltare precoce a cancerului gastric la bărbaţi asociindu-se cu un consum mai mare de alcool, fumat sau creşterea nivelului de stres a  acestora.

Cancerul gastric – Simptome

În fazele incipiente, simptomatologia cancerului gastric este nespecifică, pacienţii
prezentând un sindrom dispeptic. Simptome ca disfagia, scăderea ponderală, greaţa şi vărsăturile alimentare sau anemia şi sângerările digestive sunt mai frecvent observate în stadiile avansate ale cancerului gastric, având o valoare predictivă destul de mare, însă fără a avea o specificitate clară.

- Articolul continua mai jos-

Cancerul gastric – Diagnostic

Este unanim acceptat că prognosticul pacienţilor cu cancer gastric avansat este mult mai
prost decât cel al cancerului gastric precoce. De aceea, endoscopia digestivă superioară, însoţită de biopsia leziunilor patologice, a fost considerată etalonul standard în diagnosticul cancerului gastric.

Localizarea tumorală este destul de importantă în cancerele gastrice, datorită implicaţiilor terapeutice şi prognostice pe care le poate avea. Prognosticul cancerelor gastrice este mult mai rezervat în cazul localizării proximale a stomacului, acestea asociindu-se mai frecvent cu tumorile slab diferenţiate histologic şi cu un stadiu pTNM mai avansat, dar şi datorită diagnosticării tardive a tumorii sau dificultăţii efectuării rezecţiei terapeutice corespunzătoare.

Care sunt rezultatele actuale în tratamentul cancerului gastric?

La ora actuală, în cancerul gastric supravieţuirea globală rămâne modestă, spre exemplu în SUA, la 5 ani, rata supravieţuirii este 23%. Estimările privind supravieţuirea la 5 ani, pe stadii, arată că în stadiul 0 – 90% dintre pacienţi vor fi în viaţă, în stadiul I – 58-78%, în stadiul II – 34%, în stadiul III – 8- 20%, iar în stadiul IV – 7%.

”Rezultatele modeste sunt în principal datorate prezentării pacienţilor în stare avansată în momentul diagnosticului, doar 25-40% fiind în stadiu localizat. Lipsa unui program de screening în majoritatea ţărilor poate să influenţeze rezultatele obţinute: în Japonia depistarea bolii se face în stadii incipiente şi datele de supravieţuire sunt superioare”, potrivit unui articol publicat de conf. dr. Călin Cainap, profesor în cadrul UMF Cluj.

Tratamentul chirurgical al cancerului gastric

Tratamentul chirurgical în cancerul gastric este singurul tratament curativ faţă de care există un consens general asupra rolului său în ameliorarea rezultatelor generale în această localizare tumorală. Tratamentul chirurgical este constituit practic două etape: una legată de tumora primitivă gastrică (gastrectomia) şi una legată de excizia ganglionilor perigastrici (limfadenectomia), ţinta finală fiind reprezentată de obţinerea unei rezecţii fără reziduu tumoral.

Radioterapia în cancerul gastric operat radical

Chirurgia, oricât de extins ar fi efectuată, nu reuşeşte să elimine reşuta locală, care, chiar în condiţiile unei rezecţii D2, rămâne cu o rată de recidivă locală importantă: riscul de recidivă locală fiind estimat, la 5 ani, la 43% pentru rezecţia D1 şi la 37% pentru D2 în trialul danez. Date furnizate de studii pe autopsii relevă cifre şi mai alarmante pentru recidive, de până la 80-93%. Este evidentă necesitatea completării radicalităţii actului chirurgical, în încercarea de a îmbunătăţi rezultatele pe termen lung. Acest lucru a
revenit radioterapiei, care, ca şi chirurgia, este un tratament locoregional.

- Articolul continua mai jos-

Chimioterapia în cancerul gastric operat radical

Având în vedere istoria naturală a cancerului gastric, grevată de probabilitatea mare de metastazare, s-a studiat intens rolul potențial al chimioterapiei. Strategiile de administrare au fost variate: preoperator, postoperator, perioperator (pre și postoperator), intraperitoneal, mono sau polichimioterapii.

Cancerul gastric rămâne una din localizările redutabile, ce necesită un tratament
multidisciplinar, în care chirurgia rămâne singurul tratament curabil, dar care trebuie completat cu radioterapie și chimioterapie, singurele care pot ameliora șansele de supraviețuire ale pacienților.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari