Maratonul Resuscitării ajunge pentru prima dată la București, sâmbătă în Sun Plaza, fiind organizată de Fundaţia pentru SMURD, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti – Ilfov. Peste 50 de medici, paramedici, instructori formatori şi voluntari, cu peste 30 de manechine de resuscitare, vor prezenta manevrele de resuscitare într-un maraton de 10 ore fără întrerupere, exerciţiu de instruire care urmăreşte să aibă o amploare fără precedent în România.
Cursurile vor fi susţinute gratuit atât în limba română, cât şi în engleză pentru publicul străin care doreşte să înveţe cum poate salva o viaţă.
Modulul de instruire va dura 30 de minute şi va cuprinde manevrele de resuscitare pentru cele trei categorii principale de victime – adult, copil şi sugar -, accentul fiind pus pe exersarea acestor manevre de către publicul participant, fiecare punct de instruire fiind dotat cu manechine profesioniste de resuscitare.
Cursurile de resuscitare se adresează persoanelor de orice vârstă, inclusiv copiilor.
Modulele de instruire se vor succeda fără încetare între orele 11,00 şi 21,00.
În cadrul evenimentului vor fi expuse mai multe maşini de intervenţie şi echipamente ale ISU Bucureşti – Ilfov.
„Participând la Maratonul Resuscitării veţi avea ocazia să învăţaţi despre importanţa vitală a acţiunilor dumneavoastră în minutele scurse de la instalarea stopului cardiorespirator şi până la sosirea echipajelor de urgenţă. Prin învăţarea manevrelor de resuscitare veţi putea reuşi ca, în situaţia nefericită în care vă veţi confrunta cu o persoană dragă intrată în stop cardiorespirator, să deveniţi din spectatori salvatori”, spune secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi fondator al Fundaţiei pentru SMURD.
Conform statisticilor, anual, în Europa, mor, în medie, peste 350.000 de oameni în urma unui stop cardiorespirator, iar 80% dintre cazuri se întâmplă la domiciliu.
Maratonul Resuscitării a fost lansat în anul 2015 şi a pornit ca o iniţiativă a studenţilor medicinişti voluntari SMURD din Cluj-Napoca. Până în prezent, în cadrul ediţiilor organizate la Cluj-Napoca, au fost instruite, în total, aproximativ 5.000 de persoane.