Albirea dinților – cum se face și când este recomandată

Maior medic lector universitar dr. Anca Dobrescu, medic stomatolog, competenţă în Implantologie orală, ne spune care sunt cauzele care duc, în primul rând, la îngălbenirea dinţilor şi care ne fac să apelăm, în cele din urmă, la albirea dinților profesională.   

Cauzele care duc la îngălbenirea dinţilor

Culoarea dinţilor este afectată de obiceiurile alimentare şi nealimentare. Enumerăm 7 situaţii care influenţează coloraţia dentară:

- Articolul continua mai jos-

1.Culoarea dinţilor este dobândită genetic

    1. Dinţii se îngălbenesc odată cu înaintarea în vârstă
    2. Fumătorii, precum şi consumatorii de cafea, ceai, vin roşu,sucuri de afine sau sfeclă roşie suferă discromie dentară (îngălbenirea dinţilor).
    3. Culoarea dinţilor este afectată de unele medicamente, de metale, chiar şi de anumite paste de dinţi sau ape de gură
    4. Bolile de sânge sau unele afecţiuni hepatice pot influenţa culoarea dentară
    5. Consumul supradozat de fluor conduce la afecţiunea numită fluoroză, aceasta manifestându-se prin apariţia unor pete/striuri albe pe suprafaţa dinţilor.
    6. Tratamentele cu antibiotice în timpul formării dinţilor sau traumatismele dentare cauzează discromia dentară.

Procedura prin care se realizează albirea dinților

Asociind un consum crescut de cafea, ţigări, băuturi ce conţin diverşi coloranţi artificiali la
aceste probleme deja existente obţinem un rezultat dezastruos din punct de vedere estetic, cu prezenţa unei coloraţii închise a dinţilor ce determină un aspect neplăcut al zâmbetului şi implicit al fizionomiei pacientului.

Aceste modificări de culoare la nivel dentar poartă numele de discromii.

Tratamentul acestor discromii presupune un procedeu de albire a dinţilor şi un eventual procedeu de acoperire parţială sau totală a coroanelor dentare. Procedeul de albire urmăreşte ameliorarea cromaticii dentare iar procedeul de acoperire urmăreşte o restaurare coronară estetică.

Cele mai utilizate substanţe pentru albirea dentară sunt: peroxidul de hidrogen, peroxidul de carbamidă, perboratul de sodiu.

Indiferent de tehnica de albire a dinţilor sau de substanţa de albire folosită, mecanismul de acţiune este acelaşi, fiind reprezentat de o reacţie de oxido-reducere, cunoscută şi sub denumirea de reacţie redox. În urma acestei reacţii se eliberează ioni de oxigen.

- Articolul continua mai jos-

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari