Poluarea aerului asociată transportului rutier cauzează 4 milioane de cazuri noi de astm la copii în fiecare an.
Această cifră reprezintă 13% dintre cazurile de astm diagnosticate în fiecare an în rândul copiilor la nivel global, au subliniat autorii acestui studiu, publicat în revista The Lancet Planetary Health.
Procentul urcă până la 31% în Coreea de Sud şi ajunge la 30% în Kuweit, Qatar şi Emiratele Arabe Unite.
La nivelul oraşelor, cel mai ridicat procent – 48% – se înregistrează în Shanghai (China), au adăugat cercetătorii. Urmează alte opt oraşe chineze, alături de Moscova şi Seul. Parisul se situează pe locul al 21-lea, cu o treime din cazurile de astm la copii care ar fi asociate poluării rutiere.
„Ştim de mult timp că poluarea aerului exterior poate să determine o agravare a astmului, dar abia recent ea a fost evidenţiată ca o cauză de apariţie a unor cazuri noi”, a subliniat Stephen Holgate, profesor de imuno-farmacologie la Universitatea Southampton din Marea Britanie, care nu a participat însă la realizarea acestui studiu.
Într-adevăr, aproape toţi copiii (92%) care dezvoltă un astm asociat poluării rutiere „trăiesc în regiuni care respectă nivelurile recomandate” în prezent în privinţa poluanţilor fixate de OMS, în special cele referitoare la concentraţia medie anuală de dioxid de azot (NO2).
Astmul, cea mai răspândită formă de inflamaţie cronică a bronhiilor, se manifestă prin crize ce au forma unor expiraţii şuierătoare şi dificultăţi respiratorii.
Nu există vindecare pentru această afecţiune, însă o medicaţie bine administrată permite o bună calitate a vieţii. În schimb, boala poate fi agravată şi devine chiar mortală atunci când simptomele nu sunt deloc tratate sau sunt tratate într-o manieră deficitară.
Astmul afectează toate intervalele de vârstă, însă debutează adeseori în timpul copilăriei. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), astmul este „cea mai comună maladie cronică întâlnită la copii”.
„Factorii de risc pentru dezvoltarea astmului includ inhalarea unor substanţe de declanşare, precum alergenii, a fumului de tutun şi a unor produse chimice iritante”, notează OMS.
Aproximativ 235 de milioane de persoane sunt afectate pe plan mondial de astm şi aproape 400.000 de oameni mor în fiecare an din cauza acestei afecţiuni, potrivit OMS.