Poluarea rutieră cauzează 4 milioane de cazuri noi de astm la copii

Poluarea aerului asociată transportului rutier cauzează 4 milioane de cazuri noi de astm la copii în fiecare an.

Această cifră reprezintă 13% dintre cazurile de astm diagnosticate în fiecare an în rândul copiilor la nivel global, au subliniat autorii acestui studiu, publicat în revista The Lancet Planetary Health.

Procentul urcă până la 31% în Coreea de Sud şi ajunge la 30% în Kuweit, Qatar şi Emiratele Arabe Unite.

La nivelul oraşelor, cel mai ridicat procent – 48% – se înregistrează în Shanghai (China), au adăugat cercetătorii. Urmează alte opt oraşe chineze, alături de Moscova şi Seul. Parisul se situează pe locul al 21-lea, cu o treime din cazurile de astm la copii care ar fi asociate poluării rutiere.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

„Ştim de mult timp că poluarea aerului exterior poate să determine o agravare a astmului, dar abia recent ea a fost evidenţiată ca o cauză de apariţie a unor cazuri noi”, a subliniat Stephen Holgate, profesor de imuno-farmacologie la Universitatea Southampton din Marea Britanie, care nu a participat însă la realizarea acestui studiu.

Într-adevăr, aproape toţi copiii (92%) care dezvoltă un astm asociat poluării rutiere „trăiesc în regiuni care respectă nivelurile recomandate” în prezent în privinţa poluanţilor fixate de OMS, în special cele referitoare la concentraţia medie anuală de dioxid de azot (NO2).

Astmul, cea mai răspândită formă de inflamaţie cronică a bronhiilor, se manifestă prin crize ce au forma unor expiraţii şuierătoare şi dificultăţi respiratorii.

Nu există vindecare pentru această afecţiune, însă o medicaţie bine administrată permite o bună calitate a vieţii. În schimb, boala poate fi agravată şi devine chiar mortală atunci când simptomele nu sunt deloc tratate sau sunt tratate într-o manieră deficitară.

Astmul afectează toate intervalele de vârstă, însă debutează adeseori în timpul copilăriei. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), astmul este „cea mai comună maladie cronică întâlnită la copii”.

„Factorii de risc pentru dezvoltarea astmului includ inhalarea unor substanţe de declanşare, precum alergenii, a fumului de tutun şi a unor produse chimice iritante”, notează OMS.

Aproximativ 235 de milioane de persoane sunt afectate pe plan mondial de astm şi aproape 400.000 de oameni mor în fiecare an din cauza acestei afecţiuni, potrivit OMS.

- Articolul continua mai jos-
- Articolul continua mai jos-
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...

Pietrele la rinichi – cum le poți elimina printr-o metodă naturistă

Pietre la rinichi tratament naturist - Nu de puține ori v-ați dorit să aflați care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru o boală...