Şeful secţiei de boli infecţioase de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, dr. Dragoş Ştefan Lazăr informează că stafilococul auriu este un germen pe care foarte mulţi oameni îl au, el regăsindu-se pretutindeni, dar că acesta devine problematic doar în momentul în care se găseşte în interiorul organismului uman.
„Stafilococul auriu este un germen ubicuitar, adică se găseşte peste tot. Foarte mulţi oameni îl au pe piele şi într-un fel, el ne ajută, pentru că ne apără de alţi microbi. El este un microb pe care îl găsim peste tot. Problema e când îl găsim în interiorul organismului. Pe exterior, adică mucoase şi piele, e oarecum firesc să apară”, spune medicul, potrivit MEDIAFAX.
Medicul infecţionist a precizat că majoritatea bebeluşilor dobândesc această bacterie,stafilococul auriu pe piele la naştere şi că o poartă toată viaţa fără niciun fel de risc. Situaţia se complică, potrivit aceleiaşi surse, doar în cazul în care copiii au deficit de apărare.
„Bebeluşii, în momentul în care se nasc, marea lor majoritate o capătă pe piele, o poartă toată viaţa şi nu au niciun risc. Problema este, dacă e vorba de copiii care au un deficit de apărare mai serios, prematur, de exemplu, pătrunde microbul în căile respiratorii mai profund sau plăgi, răni”, informează medicul.
Simptomatologia în aceste cazuri este diversă, potrivit lui Dragoş Ştefan Lazăr, în funcţie de locul unde ajunge să pătrundă microbul. Conform aceleiaşi surse, printre cele mai grave afecţiuni produse de instalarea microbului în organism se numără pneumonia şi meningita.
În contextul tratamentului aplicat în aceste cazuri, medicul mai informează că stabilirea administrării unui anumit antibiotic este dificilă, stafilococul fiind prin natura sa o bacterie rezistentă la el.
La Spitalul Grigore Alexandrescu au fost internaţi cinci copii născuţi la Maternitatea Giuleşti, sub suspiciunea unor infecţii stafilococice. Doi au fost externaţi, trei se află în continuare sub supraveghere.