Intervenţie de chirurgie toracică într-un caz medical extrem de rar la Spitalul Militar Central

În Secția Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a fost realizată o intervenție chirurgicală de rezecție a unei coaste cervicale drepte, coastă supranumerară.

În literatura de specialitate din România, asemenea cazuri nu sunt prezentate, deşi la nivelul experţilor în domeniu, de acest tip de procedură chirurgicală au beneficiat mai multe cazuri medicale.

Intervenția chirurgicală a fost efectuată la o pacientă, în vârstă de 23 de ani, diagnosticată recent cu sindrom de apertură toracică superioară, cu afectare atât vasculară, cât și nervoasă. Acest sindrom se caracterizează prin fenomene de compresiune vasculo-nervoasă la nivelul orificiului superior al cutiei toracice, situat la baza gâtului.

Sindromul neurogenic, dezvoltat în contextul aperturii toracice include simptome precum: durere, parestezie, slăbiciune musculară a mâinii, brațului și umărului, durere la nivelul cefei, dureri de cap cu localizare occipitală, fenomenul Raynaud (tegumente reci, însoţite de modificări de culoare).

Componenta de afectare arterială, determinată de apertura toracică, include simptome precum: ischemia digitală, claudicație (durere musculară intensă), paloare, tegumente reci, parestezii, dureri la nivelul mâinii și uneori la nivelul umărului și gâtului. Aceste simptome sunt rezultatul emboliei arteriale determinate de un trombus, anevrismul arterei subclavie, sau trombus format distal de stenoza arterei subvlavie. În această situație, paloarea și tegumentele reci sunt rezultatul ischemiei arteriale și nu ale fenomenului Raynaud.

Examinarea cervico-toracică, efectuată preoperator, identifică coaste cervicale bilaterale, cea de pe partea dreaptă fiind sudată anterior de coasta 1. Examinarea IRM pune în evidență pensarea rădăcinilor nervoase C5-C6 la nivel paravertebral, iar ecografia Doppler de arteră subclavie identifică furtul arterial în sistemul vertebral la manevrele de provocare bilateral, dar mai accentuat pe dreapta.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

În acest context clinic și paraclinic, echipa chirurgicală, alcătuită din căpitan medic Daniel Pantile – medic coordonator și maior medic Adrian Mihail Iordache, alături de colonel medic dr. Ionuț Tudorache, medic primar ATI, a efectuat intervenția chirurgicală de rezecție a coastei cervicale drepte și decompresiune a structurilor nervoase și vasculare de la acest nivel printr-un abord supraclavicular drept.

După disecția și incizia planurilor musculare, s-a identificat coasta cervicală, sudată anterior de prima coastă, precum și o apofiză transversă a vertebrei C7 de dimensiuni mai mari decât normal. Coasta cervicală a fost desprinsă posterior de apofiza transversă a vertebrei C7, iar anterior secționarea coastei s-a realizat cât mai aproape de prima coastă, eliberând astfel atât structurile nervoase cât și pe cele vasculare.

Evoluția post-operatorie a fost favorabilă, fără complicații, pacienta începând gimnastica de recuperare postoperatorie încă de a doua zi după operație. Externarea s-a realizat în cea de-a şaptea zi postoperator, cu o mobilitate normală a membrului superior drept, urmând ca acesta să continue recuperarea în regim ambulatoriu.

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

Pietrele la rinichi – cum le poți elimina printr-o metodă naturistă

Pietre la rinichi tratament naturist - Nu de puține ori v-ați dorit să aflați care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru o boală...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...