fbpx
Acasă Ştiri Medicale Intervenţie de chirurgie toracică într-un caz medical extrem de rar la Spitalul...

Intervenţie de chirurgie toracică într-un caz medical extrem de rar la Spitalul Militar Central

În Secția Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a fost realizată o intervenție chirurgicală de rezecție a unei coaste cervicale drepte, coastă supranumerară.

În literatura de specialitate din România, asemenea cazuri nu sunt prezentate, deşi la nivelul experţilor în domeniu, de acest tip de procedură chirurgicală au beneficiat mai multe cazuri medicale.

Intervenția chirurgicală a fost efectuată la o pacientă, în vârstă de 23 de ani, diagnosticată recent cu sindrom de apertură toracică superioară, cu afectare atât vasculară, cât și nervoasă. Acest sindrom se caracterizează prin fenomene de compresiune vasculo-nervoasă la nivelul orificiului superior al cutiei toracice, situat la baza gâtului.

Sindromul neurogenic, dezvoltat în contextul aperturii toracice include simptome precum: durere, parestezie, slăbiciune musculară a mâinii, brațului și umărului, durere la nivelul cefei, dureri de cap cu localizare occipitală, fenomenul Raynaud (tegumente reci, însoţite de modificări de culoare).

Articolul continua mai jos

Componenta de afectare arterială, determinată de apertura toracică, include simptome precum: ischemia digitală, claudicație (durere musculară intensă), paloare, tegumente reci, parestezii, dureri la nivelul mâinii și uneori la nivelul umărului și gâtului. Aceste simptome sunt rezultatul emboliei arteriale determinate de un trombus, anevrismul arterei subclavie, sau trombus format distal de stenoza arterei subvlavie. În această situație, paloarea și tegumentele reci sunt rezultatul ischemiei arteriale și nu ale fenomenului Raynaud.

Examinarea cervico-toracică, efectuată preoperator, identifică coaste cervicale bilaterale, cea de pe partea dreaptă fiind sudată anterior de coasta 1. Examinarea IRM pune în evidență pensarea rădăcinilor nervoase C5-C6 la nivel paravertebral, iar ecografia Doppler de arteră subclavie identifică furtul arterial în sistemul vertebral la manevrele de provocare bilateral, dar mai accentuat pe dreapta.

În acest context clinic și paraclinic, echipa chirurgicală, alcătuită din căpitan medic Daniel Pantile – medic coordonator și maior medic Adrian Mihail Iordache, alături de colonel medic dr. Ionuț Tudorache, medic primar ATI, a efectuat intervenția chirurgicală de rezecție a coastei cervicale drepte și decompresiune a structurilor nervoase și vasculare de la acest nivel printr-un abord supraclavicular drept.

După disecția și incizia planurilor musculare, s-a identificat coasta cervicală, sudată anterior de prima coastă, precum și o apofiză transversă a vertebrei C7 de dimensiuni mai mari decât normal. Coasta cervicală a fost desprinsă posterior de apofiza transversă a vertebrei C7, iar anterior secționarea coastei s-a realizat cât mai aproape de prima coastă, eliberând astfel atât structurile nervoase cât și pe cele vasculare.

Evoluția post-operatorie a fost favorabilă, fără complicații, pacienta începând gimnastica de recuperare postoperatorie încă de a doua zi după operație. Externarea s-a realizat în cea de-a şaptea zi postoperator, cu o mobilitate normală a membrului superior drept, urmând ca acesta să continue recuperarea în regim ambulatoriu.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este scleroza multipla – Simptome, cauze, complicatii, tratament

Ce este scleroza multipla? Scleroza multiplă (SM), denumită și scleroză în plăci, scleroză diseminată...

Boala de reflux gastro-esofagian – Cauze, factori de risc, tratament

Auzim adesea despre persoane care suferă de boala de reflux gastro-esofagian şi totuşi nu...

Ce este  hepatita? Ce înseamnă viral?

Hepatita reprezintă inflamația ficatului. Inflamația are loc în urma distrugerii celulelor (hepatocite). Termenul viral...

Albirea dinților – cum se face și când este recomandată

Albirea dinților este unul din cele mai cerute tratamente estetice în cabinetele medicilor stomatologi....

Limfomul Hodgkin – Cauze, simptome, tratament

Limfomul Hodgkin este un tip de cancer al sistemului limfatic, parte a sistemului imun...

Ce sunt alergiile alimentare? Cauze, tipuri, diagnostic, tratament

Ce sunt alergiile alimentare? Alergia alimentară este o reacție exagerată a sistemului imunitar la...