Bolnavii cu demență vor avea un sat „specializat” al lor

Bolnavii cu demență vor putea trăi într-un sanatoriu special, care va reproduce toate elementele specifice organzării administrative și sociale cu care erau obișnuiți înainte de diagnosticarea bolii.

În Suedia va apărea un „sat” pentru bolnavii cu demenţă după modelul celui apărut în „Truman Show”, scrie Antena Satelor, care citează Rador.

O lume ca sub o cupolă de sticlă

Azilul de bătrâni M′nstorp de la periferia oraşului Malmö din Suedia va fi transformat într-un sat specializat pentru bolnavii cu demenţă. Acolo urmează să locuiască pentru început circa 100 de oameni. Pentru bolnavii cu demență care sunt locuitorii acestui sat vor fi create condiţii cât mai apropiate posibil de viaţa obişnuită de zi cu zi. Însă „rolul” vânzătorilor din magazine sau al ospătarilor de cafenea va fi îndeplinit de medici şi de oameni cu pregătire specială, care vor putea să ajute pacienţii dacă aceştia vor intra în dificultate, aproape la fel ca în filmul „Truman Show”, în care personajul principal trăia sub o cupolă, unde toţi, în afară de el, erau actori.

Libertate mai mare ca în azilurile de bătrâni, pentru bolnavii cu demență

Autorităţile cred că prin acordarea unei libertăţi mai mari ca în azilurile de bătrâni, nivelul de stres al vârstnicilor va scădea. Azilul de bătrâni urmează să fie transformat într-un sat până în ianuarie 2020. Amintim că sate similare există deja în Olanda şi Danemarca. Susţinătorii lor spun că, în comparaţie cu azilurile de bătrâni, în satele specializate pentru bolnavii cu demență oamenii sunt mai activi, necesită mai puţine medicamente şi se simt mai fericiţi.

- Articolul continua mai jos-

Ar putea să te intereseze și alte articole despre bolnavii cu demență:

O nouă formă de demență a fost descoperită de oamenii de știință

Un Sat Alzheimer va fi înființat la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi

O proteină semnalizează boala Alzheimer cu 25 de ani înainte de simptomele cunoscute

Mecanismul de obținere a certificatului de încadrare în grad de handicap, explicat pas cu pas

Foto: Pixabay

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari