fbpx
Acasă Ştiri Medicale Ziua Mondială a Crucii Roșii şi a Semilunii Roşii

Ziua Mondială a Crucii Roșii şi a Semilunii Roşii

Voluntarii şi personalul angajat al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România sărbătoresc astăzi, Ziua Mondială a Crucii Roșii şi a Semilunii Roşii.

“Voluntarii şi personalul nostru sunt activi zilnic la nivel naţional, iar ziua de 8 mai reprezintă momentul în care ei celebrează Ziua Mondială a Crucii Roșii, diferenţa pe care o fac răspunzând la nevoile comunităţilor mari şi mici, ajutând oamenii să aibă o viaţă mai sigură şi mai demnă”, a declarat cu această ocazie dl. Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roşii Române.

Crucea Roşie Română ajunge în fiecare an la mai mult de 600 000 de persoane, oferind asistenţă umanitară adaptată la nevoile comunităţilor din întreaga ţară. De la intervenţia şi pregătirea populaţiei în situaţii de dezastru, diseminarea valorilor umanitare, cursuri de prim ajutor, campanii de educaţie pentru sănătate până la programe sociale care acoperă în primul rând nevoile de baza ale populaţiei vulnerabile, putem ajuta oamenii să se pregătească, să gestioneze şi să se recupereze după un dezastru sau o criză. Pentru copiii şi tinerii proveniţi din familii nevoiaşe, Crucea Roşie Română a înfiinţat mai multe centre comunitare de zi (Centrul EGAL) unde aceştia beneficiază de hrană caldă şi servicii de dezvoltare a abilităţilor de viaţă.

“Crucea Roşie Română se află în slujba poporului român încă din anul 1876. Voluntarii şi personalul nostru au misiunea de a ajuta populaţia oriunde s-ar afla şi prin orice situaţie de criză ar trece. Suntem peste tot acolo unde este nevoie de noi. Acesta este angajamentul nostru faţă de oameni şi angajamentul nostru faţă de umanitate!”, a mai spus dl. Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roşii Române.

Articolul continua mai jos

Voluntarii Crucii Roşii şi Semilunii Roşii sunt oglinda diversităţii programelor de intervenţie şi de sprijin oferite de Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie la nivel mondial formată din 190 de Societăţi Naţionale, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi Federaţia Internaţională a Societăţilor Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC).

În acest an, Societăţile Naţionale din întreaga lume aniversează, de asemenea, 100 de ani de la înfiinţarea IFRC, fondată de Societăţile ce Cruce Roşie din Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Statele Unite. IFRC – iniţial cunoscută sub numele de Liga Societăţilor de Cruce Roşie, a fost creată pentru a prezerva, a împărtăşi şi a promova expertiza şi cunoştinţele dobândite în timpul intervenţiilor umanitare din Primul Război Mondial şi al epidemiei de gripă spaniolă. La un secol distanţa, reţeaua Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie este formată din 190 de Societăţi Naţionale şi altele în curs de înfiinţare.

În România, Societatea Naţională de Cruce Roşie Crucea Roşie este prezentă la nivel de teritoriu in fiecare judeţ, avem 47 de filiale judeţene şi de sector ale municipiului Bucureşti, avem 83.659 membri cotizanţi, 6 600 de voluntari şi 343 de angajaţi.

Despre Crucea Roşie Română
Societatea Naţională de Cruce Roşie din România este o organizaţie umanitară membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, auxiliară a autorităţii publice şi abilitată prin lege să asigure asistenţă umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparţial şi neutru. Organizaţia contribuie, prin programele desfăşurate, la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică.

Umanitate, Imparţialitate, Neutralitate, Independenţă, Voluntariat, Unitate şi Universalitate sunt principiile fundamentale ale Crucii Roşii Române care stau la baza tuturor acţiunilor sale.

Dimitrie Ghica, Nicolae Creţulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. C. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ioan Ghica, Dimitrie Sturza, Carol Davila sunt semnatarii actului de înfiinţare al Crucii Roşii Române la 4 iulie 1876. Primul sediu al organizaţiei a fost deschis în Spitalul Colţea din Bucureşti. Nume sonore ale istoriei şi culturii române – Regina Elisabetta, Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, Prinţul Dimitrie Ghica, George Enescu, Grigoraş Dinicu, Cella Delavrancea – au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferinţelor celor mai vulnerabili.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Poliartrita reumatoidă, cauze,simptome și diagnostic

Poliartrita reumatoidă este, fără doar și poate, una dintre cele mai invalidante afecțiuni existente....

Otita externă – Simptome, Complicații, Prevenție, Tratament

Otita externă - cunoscută și sub denumirea de “otita înotătorului”- este infecția localizată la...

Căderea părului – o consecință a chimioterapiei. Ce trebuie să știi

Căderea părului este una dintre consecințele mai multor cancere. Totuși, acest fapt nu se...

Anevrismul aortic – Tipuri, cauze, complicatii, tratament

Artera aortă este un vas de sânge cu un rol deosebit de important în...

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Află totul despre colesterol

Echilibrul, mereu sinonim cu sănătatea Colesterolul este o grăsime. Una specială pentru noi, oamenii. Din...

Donarea de sânge, influențează pozitiv starea de sănătate a donatorului

Starea de sănătate a donatorului de sânge se îmbunătățește după ce donează deoarece celule...