Intoleranță la lactoză – simptome, diganostic, tratament

Rapoartele medicale susțin că, în România aproximativ 5% din copii se nasc cu
intoleranță la lactoză și aproximativ 20% dintre adulți nu sunt genetic adaptați la consumul de lapte.

Simptomele comune de intoleranță la lactoză sunt greață, crampe, balonare si diaree, care incep intre 30 si 120 minute după ingestia de produse care conțin lactoză. Severitatea simptomelor variază în funcție de cantitatea de lactoză tolerata de către fiecare individ.

Diagnostic

Medicul va folosi unul din următoarele teste pentru a vedea dacă prezentaţi intoleranță la lactoză:

– teste sangvine sau respiratorii: veţi consuma o băutură care conţine lactoză; apoi medicul va verifica în sânge sau respiraţie prezenţa de substanţe care să certifice dacă dvs digeraţi sau nu lactoza
– testul fecal: de asemenea medicul dumneavoastră poate descoperi toleranţa dvs la lactoză prin controlul motilităţii intestinale. Acest test este frecvent utilizat la sugari.

Tratament

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Intoleranța la lactoză este frecvent tratata într-unul din următoarele moduri:

Multe persoane cu intoleranță la lactoză evita consumul de produse lactate, dar acest lucru nu este un comportament rațional, pentru că laptele este o sursa de importanta de calciu.

Alții preferă să consume lactate pre-tratate cu lactaza, produs care este disponibil în comerț unele zone, dar ale cărui costuri de producție sunt relativ ridicate. Un alt dezavantaj care ar trebui să fie luat în considerare este gustul dulce al glucozei rezultate din hidroliza enzimatica, comparativ cu gustul lactozei. În plus, produsul are o consistenta mai vâscoasa decât laptele netratat.

O a treia metodă de a trata intoleranța la lactoză este de a ingera comprimate care conțin lactază cu putin timp înainte de consumul de produse lactate. Aceste tablete sunt disponibile în unele farmacii și (în plus față de problema de disponibilitate limitată), acestea au un efect social ce poate fi neplăcut in anumite cazuri.

Atenție!

Consumul de lapte şi preparate din lapte este cel mai comun mod de achiziţionare a calciului. Calciul este deosebit de important pentru sănătate. Dacă nu puteţi consuma produse lactate, este necesar să consumaţi alte preparate care conţin calciu. Iată câteva exemple: sardine, broccoli, conservă de somon cu oase, gulii. De asemenea întrebaţi medicul dacă ar fi bine să luaţi tablete de calciu zilnic.

- Articolul continua mai jos-

Consumați mai puține produse ce conțin lactoză, cum sunt laptele, brânza sau înghețata.

Încercați să vedeți dacă puteți consuma cantități mici din anumite alimente ce conțin lactoză.

Citiți etichetele produselor pentru a afla dacă acestea conțin lactoză.

Utilizați tablete sau picături speciale care să vă ajute la digestia alimentelor cu lactoză.

Consumați suficiente alimente care conțin calciu.

Video recomandat

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

INFARCTUL MIOCARDIC – Cum recunoaştem un atac de cord?

Una dintre cele mai frecvente, dar și necruțătoare afecțiuni cardiace este infarctul miocardic cunoscut și ca atac de cord. Mulți dintre noi am auzit...

Lipsa de fier în organism – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave. Când nivelul fierului din organism scade sub limitele normale, apar tot...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în rândul copiilor. Unul dintre...