fbpx
Acasă Ştiri Medicale Trei bebeluși cu stafilococ auriu, internați la spitalul Grigore Alexandrescu

Trei bebeluși cu stafilococ auriu, internați la spitalul Grigore Alexandrescu

Trei bebeluși cu stafilococ auriu au fost internaţi în perioada sărbătorilor de Paşte la Spitalul “Grigore Alexandrescu”. Bebeluşii s-au născut la Maternitatea Giuleşti, însă nu au venit prin transfer la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, ci au fost aduşi de acasă.

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a precizat că niciunul dintre cei trei bebeluși cu stafilococ auriu nu s-a reinternat în primele trei zile de la externare, iar potrivit definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii “se consideră infecţie nozocomială” dacă pacientul de reinternează în acest interval de timp.

Unul dintre bebeluși s-a născut pe 29 martie şi s-a internat la Spitalul “Grigore Alexandrescu” pe 22 aprilie, adică după 25 de zile, şi a fost externat pe 28 aprilie.

Articolul continua mai jos

Un al doilea bebeluş este în continuare internat la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, cu suspiciuni de infectare cu stafilococ. El s-a născut pe 12 aprilie şi s-a externat pe 15 aprilie din Maternitatea Giuleşti.

“La momentul externării, bebeluşul a fost testat, culturile pe piele au fost negative, ceea ce înseamnă că era perfect sănătos. Ulterior, s-a prezentat la Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’ în data de 2 mai, adică după 21 de zile, cu sindrom febril”, susţine ASSMB.

Cel de-al treilea bebeluş s-a născut pe 23 aprilie şi pe 25 aprilie s-a externat din maternitate. Pe 27 aprilie, a fost internat la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, iar pe 6 mai a fost externat.

Potrivit ASSMB, în prezent, în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Panait Sârbu” se desfăşoară un control al Direcţiei de Sănătate Publică.

ASSMB precizează că, în mod curent, în Maternitatea Giuleşti se fac următoarele activităţi de curăţenie şi igienizare: măsuri generale igienizare instrumentar, aparatură, săli de operaţie, ATI, saloane, săli de naştere; protecţia personalului medical cu echipament specific; măsuri specifice de igienă şi curăţenie pentru mamă şi copil; se face curăţenie în spital de 3 ori pe zi; de două ori pe lună se fac curăţenie generală şi dezinfecţie în blocul operator, cu materiale autorizate de Ministerul Sănătăţii; personalul medical face de două ori pe an testarea portajului de stafilococ; săptămânal, se recoltează culturi de pe suprafeţe, lenjerie, alimente, în medie, 150/lună; se verifică pe graficele de circulaţie a germenilor, întocmite de epidemiolog, apariţia de germeni multirezistenţi.

De asemenea, ca măsuri speciale – toate pacientele efectuează exudat nazal şi faringian/zona inghinală/axilă; pacientelor programate pentru cezariană li se recoltează exudat nazal la internare; dacă pacienta este depistată purtătoare de MRSA se iniţiază decolonizarea acesteia, inclusiv se face un duş cu betadină; în fişa de internare a pacientei se completează toţi paşii de igienizare parcurşi; din camera de gardă sau pe secţii pacientele primesc o broşură informativă (educativă, cu informaţii elementare referitoarea la MRSA) pe care trebuie să o şi semneze; medicii curanţi recoltează la 33% din paciente după o zi, două de la internare şi săptămânal de la pacientele cu internări mai lungi de o săptămână culturi tegumentare pentru determinarea florei colonizate; tuturor bebeluşilor li se recoltează probe bacteriologice de pe tegumente.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,210AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Rezecțiile colo-rectale laparoscopice, în cancerul de colon sau rect

Rezecţia colo-rectală reprezintă îndepărtarea unui segment al intestinului gros cu sau fără restabilirea continuităţii digestive. Pot...

Cancer de ficat – simptome, diagnostic, tratament

Cancerul hepatic este o tumoare care apare și se dezvoltă în țesutul ficatului. Carcinomul...

Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament VIDEO

Diagnosticul rapid și, în consecință instituirea unui tratament eficient rapid, poate preveni progresia bolii....

Risc de moarte prematură pentru femeile cu circumferința taliei mai mare de 88 cm

Risc de moarte prematură pentru femeile cu circumferința taliei mai mare de 88 cm....

Hernia de disc – simptome care trebuie să te alerteze

Hernia de disc poate fi responsabilă pentru o durere de spate violentă. Într-adevăr, multe...

Angina pectorală – cauze, simptome, tratament

Angina pectorală este modul în care se exprimă afecţiunea cunoscută sub numele de cardiopatie...