Cel mai mare spital de copii din Iași va fi modernizat

Contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare a celui mai mare spital de copii din Moldova, Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iaşi a fost semnat.

„Pot spune că este o misiune îndeplinită. Nu a fost uşor să ajungem aici. S-a muncit mult la acest proiect. Iată-ne acum, după toate demersurile legale pe care a trebuit să le îndeplinim, semnând contractul de execuţie. Va mai dura o perioadă până când întreg spitalul va arăta aşa cum trebuie, ştiu că va fi un disconfort pentru pacienţi şi medici pe timpul lucrărilor, dar consider că fără efort din partea tuturor nu se poate face nimic. Refacerii spitalului i se va adăuga o a doua etapă, cea a dotării medicale”, a declarat, cu prilejul semnării documentelor, Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Lucrările vor fi efectuate cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, valoarea acestora fiind de peste 121 milioane de lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean este de 33 de milioane de lei. Pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pe care le va efectua, constructorul va încasa 79 milioane de lei, sumă la care se adaugă peste 15 milioane de lei, valoarea TVA.

Potrivit proiectului, lucrările vor fi efectuate pe parcursul a 48 de luni. În toată această perioadă, unitatea medicală nu va fi închisă, a precizat Popa.

- Articolul continua mai jos-

Potrivit proiectului, reabilitarea Spitalului de copii Sfânta Maria va duce la creşterea eficienţei energetice a celor trei corpuri componente ale imobilului, dat în folosinţă în anul 1970. Acest spital de copii are o suprafaţă utilă de 18.668,38 metri pătraţi.

„În următoarele zile vom începe proiectarea pentru modernizarea Spitalului de Copii Iaşi. Unitatea medicală va fi reabilitată în întregime, atât partea de structură, arhitectură, cât şi partea de instalaţii. La finalul lucrărilor, pacienţii din toată zona Moldovei vor beneficia de condiţii moderne de tratament. Proiectul prevede efectuarea de lucrări de refacere a infrastructurii, izolare termică a faţadei, înlocuire a tâmplăriei, izolarea termică a planşeului peste subsolul neîncălzit, realizarea sursei de răcire pentru saloane, săli de tratamente, săli de operaţie şi cabinete medicale. Va fi instalat un sistem de panouri solare ca formă alternativă de producere a agentului termic necesar obţinerii apei calde de consum, se vor efectua lucrări de modernizare a instalaţiilor de iluminat, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri cu eficienţă energetică ridicată”, a afirmat Radu Zaharia, director de proiecte, reprezentant al constructorului.

Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” este singura unitate medicală multidisciplinară din zona Moldovei care asigură servicii unice pentru segmentul de vârstă 0-18 ani, deservind aproape 800.000 de copii, potenţiali pacienţi.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari