Operația de ligamente – când se impune și care sunt avantajele

Ligamentoplastia (operație de ligamente) este o procedura des întâlnită, ruptură de ligamente fiind de multe ori prezența nu doar la sportivi de performanță, ci și la persoanele care au diverse accidente cum ar fi pașii greșiți, contactele dure, alunecările pe scări sau căderile pe gheață și de la înălțime.

Sportivii la care apar cel mai frecvent rupturile de ligamente sunt cei ce practică sporturi care necesită schimbare rapidă de direcție, rupere de ritm sau aterizare din săritură, adică fotbaliștii, handbalistii, rugbisti, baschetbaliștii, gimnaștii etc.

Simptomele unei rupturi ligamentare totale sunt asociate de obicei cu cracmente (zgomote, troznitură), tumefieri, dureri, instabilitate și limitare a mișcării articulatiei. Aceste simptome se produc în timpul accidentului și imediat după, însă peste ceva timp pot dispărea. Singurul simptom care nu dispare deloc este instabilitatea genunchiului atunci când se fac schimbări de direcție, întoarceri sau mers pe un teren accidentat, moment în care acesta scapă de sub control și da senzația că “fuge”.

Pacienții care prezintă rupturi ligamentare incomplete nu necesită ligamentoplastie, tratamentul chirurgical fiind înlocuit cu cel specific entorselor de grad 1 sau 2.

- Articolul continua mai jos-

Operația de ligamente se decide pe baza unui diagnostic stabilit de către doctorul ortoped, de obicei în urmă examinării clinice și a RMN ului în urmă cărora se pot relevă următoarele afecțiuni:

  1. ruptură de ligament încrucișat anterior
  2. ruptură de ligament încrucișat posterior
  3. ruptură de ligament colateral intern
  4. ruptură de ligament colateral intern

Ligamentoplastia şi avantajele sale

Ligamentoplastia artroscopica prezintă multe avantaje comparativ cu metodele de reparare a ligamentelor rupte utilizate în trecut. Astfel, cu ajutorul artroscopului, medicul chirurg poate pune un diagnostic precis și efectua o operație mai puțîn costisitoare, într-un timp mai scurt, cu riscuri și complicații minime.

Un alt avantaj însemnat al ligamentoplastiei actuale față de cea clasică folosită în trecut este utilizarea șuruburilor resorbabile ce au rolul de prindere a ligamentelor rupte și capacitatea de a se transformă în timp în țesut osos. Datorită acestor șuruburi moderne, acum se evita anumite reacții adverse ale organismului și complicațiile ce apăreau că urmare a folosirii șuruburilor fabricate din metal.

Pe scurt, principalele avantaje ale ligamentoplastiei artroscopice sunt:

    1. diagnostic artroscopic precis
    2. operație minim invazivă, mai puțîn dureroasă, cicatrici aproape insesizabile
    3. operație și spitalizare cu timp scurt, în câteva ore pacientul pleacă acasă
    4. începerea imediată a activităților obișnuite
    5. procedura mai ieftină, riscuri și complicație minime

Material realizat de medici specialiști ai Spitalului Universitar Militar de Urgență.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari