Dezinfecția corectă a mâinilor, cea mai sigură metodă pentru a elimina infecțiile intraspitalicești

Infecțiile intraspitalicești pot fi eliminate prin dezinfecția corectă a mâinilor, a declarat managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”, Emilian Imbri.

„Dezinfecția corectă a mâinilor noi considerăm că este practic cea mai sigură metodă prin care putem să eliminăm infecţiile intraspitaliceşti. Faptul că prin conştientizările pe care încercăm să le facem prin evenimente repetate, prin cursuri la care participă tot personalul, noi încercăm practic să nu se uite nişte gesturi care par minore, dar care sunt esenţiale pentru siguranţa pacientului şi a personalului”, a spus Emilian Imbri la o conferinţă.

Potrivit acestuia, spălarea mâinilor înainte de a vizita un pacient aduce şi economii spitalului.

„Odată, pentru că întrerupi un potenţial lanţ de transmiteri de la un pacient la altul al unor afecţiuni, fapt ce ar putea să amplifice stadiu de boală sau să prelungească, fapt ce ar însemna zile în plus de spitalizare şi medicaţie suplimentare, asta dintr-o dată se exclude, faptul că vine un pacient cu o anumită afecţiune şi să spunem că i se mai transmite accidental, nu voit, că nimeni nu vrea să îmbolnăvească pe cineva, dar accidental i se adaugă un plus de ceva ce nu avea, se complică starea de sănătate, este necesar un plus de medicamente etc. Prin metodele astea simple excludem partea aceasta de costuri şi economisim bani”, a spus managerul.

- Articolul continua mai jos-

Directorul de îngrijiri din cadrul Spitalului „Victor Babeş”, Cornelia Năstase, a spus că cel mai frecvent „transmiterea infecţiilor asociate asistenţei medicale în spitale este făcută prin intermediul mâinilor personalului medical”.

„Ca atare, o igienă corectă stă la baza oricărui program de prevenire şi control al transmiterii infecţiilor intraspitaliceşti. Noi în spital avem o preocupare continuă pentru conştientizarea importanţei efectuării igienei mâinilor în rândul întregului personal de îngrijire, atât în ceea ce priveşte corectitudinea tehnicii de igienizare a mâinilor, cât şi a momentelor în care este absolut necesar să facem acest lucru. Se ştie că o activitate medicală de calitate se desfăşoară într-un sistem în care există proceduri clare şi care se respectă. Ca urmare, suntem continuu preocupaţi de actualizarea procedurilor din spitalul nostru, de instruirea personalului, de asigurarea materialelor necesare şi bineînţeles şi de verificarea şi controlul efectuării acestor proceduri, nu în ideea de pedepsi, ci în ideea de a conştientiza importanţa acestor manevre”, a afirmat Năstase.

Directorul medical al spitalului, Simin Florescu, a spus că studiile arată că singurul gest care are cel mai mare impact în prevenirea infecţiilor intraspitaliceşti este spălatul pe mâini.

Campania mondială anuală „Salvează vieţi: Spală-te pe mâini!„, iniţiată de OMS, este derulată şi în România.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari