fbpx
Acasă Ştiri Medicale Cursuri de inițiere pentru jurnaliști în acordarea primului ajutor

Cursuri de inițiere pentru jurnaliști în acordarea primului ajutor

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” organizează, în premieră, cursul facultativ de iniţiere în acordarea primului ajutor “UMFără frontiere”, dedicat exclusiv jurnaliştilor din România.

Cursul se doreşte a veni în completarea experienţei jurnalistice, în contextul în care, de cele mai multe ori, în cazurile dramatice (accidente rutiere sau de alt gen), jurnaliştii au demonstrat că pot fi prezenţi la faţa locului chiar şi înaintea echipajelor medicale de salvare.

Astfel, prin însuşirea unor tehnici precise privind acordarea primului ajutor, jurnaliştii vor fi instruiţi să intervină în cazuri de urgenţă majoră, putând astfel să dea o şansă în plus vieţii persoanelor aflate în impas.

Articolul continua mai jos

“Noţiuni generale de fiziologie şi fiziopatologie şi aplicabilitatea lor în salvarea vieţii”, “Identificare urgenţei, stări premergătoare stopului cardiorespirator”, “Evaluarea generală a pacientului, conştienţă, respiraţie, circulaţie” sau “Primul ajutor în cazul hemoragiilor” sunt doar câteva dintre abordările acestui curs, la finalul căruia, în urma unei examinări riguroase, absolvenţii vor primi girul specialiştilor în domeniu ai UMF “Carol Davila” din Bucureşti să acorde, chiar şi în caz de forţă majoră, primul ajutor medical celor aflaţi în suferinţă.

Cursul se va desfăşura în perioada 10-14 iunie în incinta Palatului Facultăţii de Medicină din Bucureşti şi va cuprinde în fiecare zi două ore de studiu, dintre care 30 de minute – curs teoretic şi 90 de minute – activitate practică.

“Înainte de a şti sau de a cunoaşte, este imperios necesar să ne canalizăm toate energiile spre a învăţa, iar acest deziderat a fost dintotdeauna punctul de plecare spre infinitul cunoaşterii în medicină, despre care avocatul şi filozoful Petre Ţuţea spunea că este arta vindecării, care teoretic nu are nici o limită. Pornind de la acest deziderat, consider că jurnalismul, în profunzimea sa, nu apără numai democraţia, valorile şi istoria unui popor, ci mai cu seamă, viaţa acestuia, context în care, prin Universitatea noastră încercăm să ne alăturăm acestor concepte şi să aducem, prin acest curs, un plus de valoare vastei experienţe a jurnaliştilor din ţara noastră cărora, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei le urez un sincer şi călduros La mulţi ani”, a declarat rectorul UMF Carol Davila Ioanel Sinescu, potrivit comunicatului de presă.

Jurnaliştii care doresc să urmeze cursul gratuit de acordare a primului ajutor se pot înscrie începând de vineri până pe 1 iunie pe adresa rectorat@umfcd.ro.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Sindromul ovarelor polichistice – Simptome, cauze, complicații, tratament

Ce este sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune comună care afectează funcția ovariană. Cele...

Moartea unui animal de companie poate provoca tulburări psiho-somatice severe

Moartea unui animal de companie - un doliu care trebuie luat în serios. Câinii...

Virusul HPV și impactul acestuia asupra sănătății

Șansa să fi auzit măcar osingură dată de virusul HPV este mare. Infecția HPV...

Boala de reflux gastroesofagian, ce este și cum se tratează

Boala de reflux gastroesofagian este, fără îndoială, cea mai frecventă boală întâlnită de gastroenterolog....

Boala Addison – Cauze, simptome, tratament

Ce este boala Addison? Boala (lui) Addison, cunoscută și sub denumirea de insuficiență suprarenală...

Căderea părului: cauze pe care le poți preveni

Păr pe haine, perie, canapea? Căderea părului poate avea multiple cauze, unele surprinzătoare. Care...