Ecografia mamară – când este necesară, ce poate releva și de ce este importantă (VIDEO)

Dr. Cristina Ceban, Medic Specialist Radiologie și Imagistică Medicală a discutat în cadrul evenimentului organizat de Medici pentru Tine, ”Prevenția cancerului de sân și de col uterin” despre imagistica sânului și examinările pe care le putem efectua pentru investigarea glandei mamare (ecografia mamară).

Ecografia mamară

Ecografia mamară este o metodă ce folosește ultrasunete, este neinvazivă, nedureroasă și se adresează în special pacientelor tinere, până la vârsta de 40 de ani. Ecografia mamară poate fi făcută oricând și repetată de oricâte ori este nevoie.

Cui îi este indicată ecografia mamară?

Orice femeie poate beneficia de ecografie mamară, dar se adresează în special femeilor tinere sub 40 de ani, gravidelor, femeilor care alăptează, femeilor care au implanturi mamare și în cazul sânului dureros.

Când este indicată ecografia mamară?

Între vârsta de 20-30 de ani doar la nevoie. Nu este absolut necesar să vă prezentați anual dacă nu sunt semne clinice. Fie că vorbim de fetițe, adolescente sau femei adulte pot să facă ecografie mamară oricând e nevoie. Între vârsta de 30-40 de ani ghidurile recomandă să fie efectuată ecografia o dată pe an pentru a preveni apariția cancerului la sân. În special pacientele care au o rudă de gradul întâi diagnosticată cu cancer, indiferent de vârstă, este recomandat să facă ecografia anual, din momentul când acea rudă a fost diagnosticată. De asemenea, se recomandă ecografia atunci când simțim o modificare de structură, un nodul palpabil, cand apare la nivelul pielii roșeață sau ulcerații, când observăm retragerea mamelonului în exterior.

- Articolul continua mai jos-

Cum ne pregătim pentru ecografia mamară?

Nu depinde de perioada ciclului menstrual, dar ideal este să fie făcută în ziua 14-16, dar dacă până atunci durerile sunt intense, apar modificări suspecte, nu așteptați ziua 14. Este recomandată îmbrăcămintea din nouă piese.
Nu folosiți produse cosmetice la nivelul sânului!
Este foarte important să prezentați rezultatele examinărilor ulterioare pentru a face comparații.

Care este rolul ecografiei mamare?

Ecografia mamară ne ajută să diferențiem o leziune benignă, de exemplu un chist de o leziune malignă și ne permite față de celelalte examinări să examinăm și zonele axiale și subclaviculare.
Ecografia mamară este foarte utilă, la îndemână, este folosită pentru supravegherea nodulilor descoperiți.
Ecografia mamară este indicată în cazul traumelor. Nu există o legătură directă între traume și cancerul de sân, dar dacă trauma este puternică și avem o vânătaie, este bine să ne prezentăm la medic.
Totodată ecografia mamară este indicată pentru urmărirea post-terapeutică și post-operatorie, post-chimio și radioterapie, în cazul implanturilor, în cazul pacientelor cu mastectomie,

Afecțiunile necanceroase

Cele mai frecvente afecțiuni necanceroase în cazul femeilor tinere, fertile sumt chisturile și fibroadenoamele. Acestea au de obicei cauze hormonale și este bine să fie monitorizate de la un an la altul, atât prin palpare cât și prin ecografie mamară.

Mastitele sunt infecții la nivelul sânului, care se manifestă prin durere, roșeață, cu sau fără febră. Acestea necesită tratament antibiotic și antiinflamator corect administrat, dar este recomandată și o vizită la medic gincolog, radiologi sau oncolog. Este nevoie ca mastita să fie tratată pentru a nu se ajunge la complicații cum ar fi abcesul. Este important să se monitorizeze post terapeutică eceste modificări pentru că inflamația de la nivelul sânului care apare în mastite poate să ascundă leziuni sau un cancer mic și atunci e bine să repetăm ecografia după zilele de tratament.

Diagnosticul cancerului la sân întotdeauna se corelează examenul clinic efectuat de oncolog, chirurg, cu examinările imagistice.

O altă investigație imagistică este sonoelastografie ce ne arată duritatea unor leziuni din sân. Aceasta completează examinarea ecografică, este un adjuvant. Poate să întărească sau să nu întărească suspiciunile.

- Articolul continua mai jos-

Ecografia mamară – Mamografia

Este o investigație ce folosește radiații X și este o metodă de screening pentru depistarea cancerului la sân la femeile peste 40 de ani.

Mamografia este unica metodă de detecție a eventualelor focare de microcalcificări, acestea putând fi singura expresie a unui cancer mamar. Aceste microcalcificări pot sau nu să se vadă ecografic, de aceea după 40 de ani este important să efectuăm o mamografie o dată pe an.

Mamografia 3D presupune mobilizarea tubului generator de radiații X în jurul sânului. Are o acuratețe superioară față de mamografia clasică în cazul sânilor denși.

Foarte multe paciente evită să facă mamografia. Principalul motiv este că nu sunt simptome, deci nu au nevoie de mamografie. Dar dacă așteptăm ca un cancer să se manifeste clinic, un nodul palpabil, o scurgere, este un stadiu deja avansat cu un prognostic mai rezervat. Mamografia folosște raze X, dar doza este la nivelul radiației cosmice la care este supus orice pasager în timpul unui zbor transtlantic. Este foarte mică și se efectuează doar o dată pe an. Femeile acuză că este o investigație dureroasă. Este un disconfort care durează 2-3 secunde dar care îți aduce un an de liniște.

Ecografia mamară – Rezonanța magnetică

Această investigație este folosită pentru a vedea extinderea leziunilor. Pentru stadializarea cancerului mamar deoarece există cancere care au leziuni multiple tumorale în același sân. Folosim RMN pentru cancerele mamare oculte care nu sunt găsite nici mamografic nici ecografic

La sfârșitul fiecărei investigații veți primi un rezultat ce va conține un scor. standardizat la nivel mondial, acesta stabilește modificările de la nivelul sânului și dictează intervenția terapeutică. Scorul 2 sau 3 sunt în general leziuni benigne, scorul 4 ș5 indică o suspiciune de cancer la sân. Scorul 6 îl primesc femeile cu un cancer în curs de tratament.

-Articolul continua mai jos-

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari