Medicii din Timișoara recomandă montarea unor defibrilatoare în locuri publice

Șeful Secţiei Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Timişoara, prof. dr. Dorel Săndesc recomandă montarea unor unor defibrilatoare cardiace în locuri publice aglomerate.

„Este o practică întâlnită tot mai mult în ţările dezvoltate, unde aceste echipamente se găsesc în diverse locuri publice cu trafic important – aeroporturi, gări, malluri etc. Ca utilizare, defibrilatoarele cardiace fac parte din ghidurile internaţionale de resuscitare, putând fi utilizate şi de persoane fără studii medicale, care participă şi absolvă un curs de resuscitare. Reprezintă o investiţie modestă financiar, dar cu impact potenţial major, care înseamnă atât salvarea de vieţi omeneşti, cât şi creşterea nivelului de civilizaţie al comunităţii”, a explicat Dorel Săndesc.

Managerul general al Spitalului Municipal Timişoara dr. Olimpia Oprea, a precizat că doar în Unitatea de Primiri Urgenţe a acestei instituţii medicale se prezintă anual 30 de mii de pacienţi, dintre care aproximativ 20% sunt cardiaci.

„Sunt anual în jur de 6.000 până la 8.000 de cardiaci timişoreni care se prezintă anual la Unitatea noastră de Primiri Urgenţe”, a afirmat dr. Olimpia Oprea.

- Articolul continua mai jos-

Defibrilatorul cardiac este un sistem complex destinat salvării vieţii pacienţilor expuşi morţii subite, mai ales datorită tulburărilor de ritm (fibrilaţii) care pot provoca stop cardiac. Aceste tulburări de ritm accelerat al inimii poate provoca prăbuşirea în doar câteva secunde a întregului sistem circulator, iar dacă aritmia cardiacă nu este oprită, poate surveni decesul pacientului în câteva minute. Preţul unui defibrilator variază în jurul a 1.500 de euro.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că în acest an primăria va amenaja defibrilatoare în spațiile publice din oraș.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari