Beneficiul exerciţiului fizic în timpul radioterapiei

Fatigabilitatea indusă de radioterapie se definește ca fiind o senzație de oboseală fizică, emoțională sau cognitivă, care interferează cu funcționalitatea profesională sau personală a pacientului, apărută în urma tratamentului radiologic. Aceasta este un efect secundar întâlnit frecvent în timpul radioterapiei, conform unor studii este cel mai frecvent simptom menționat de pacienții cu cancer. Apariția acestui efect secundar este de multe ori ignorată de către pacient, dar poate avea repercursiuni mari asupra vieții profesionale și personale a acestuia. Un mod bun de a ameliora oboseala indusă de radioterapie, sau chiar de a o evita complet, este prin exerciții fizice.

Studiile arată că adoptarea unui program de exerciții fizice nu are efect numai asupra oboselii, ci poate oferi mai multe beneficii printre care: menținerea masei musculare, îmbunătățirea capacității de efort, a probelor biologice (colesterol, glicemie), a calității vieții, a mobilității articulare, a tonusului muscular, și a flexibilității, evitarea cașecsiei, ameliorarea obezității, scăderea riscului de infecții, și așa mai departe.

În funcție de localizarea formațiunii tumorale, vârstă, sex, boli asociate (respiratorii, cardiovasculare, osoase etc.), medicul radioterapeut poate recomanda mai multe tipuri de exerciții fizice, printre care: genoflexiuni, flotări, abdomene, urcatul scărilor, mers la pas alert, jogging, ciclism, sărit coarda, întinderi etc.

Prin combinarea mai multor exerciții fizice pot rezulta programe de sport optimizate pentru nevoile pacientului, care maximizează beneficiile și minimizează detrimentele. Este recomandat ca pacientul să exerseze de minim 2-3 ori pe săptămână, alegând câteva exerciții care îi sunt mai ușor de executat. O sesiune de antrenament trebuie sa dureze între 20- 60 de minute. În conformitate cu toleranța pacientului la sport, antrenamentul poate fi reevaluat în orice moment.

Majoritatea paienților care suferă de cancer pot beneficia de includerea în rutina lor zilnică a unui program de exerciții fizice. Cu toate acestea, următoarele grupe de pacienți necesită precauție: pacientele cu cancer mamar (risc de edem al membrelor superioare), pacienții cu colostomă (risc de infecții sau de ruperea pungii de colostomă), pacienții cu edeme (risc de agravare a edemelor), cu boli cardiovasculare, sau boli respiratorii (risc de agravare a bolilor asociate).

- Articolul continua mai jos-

De asemenea pacienții care au fost supuși recent unei intervenții chirurgicale, trebuie să evite efortul fizic pînă la 4-8 săptămâni de la operație. Astfel rămâne la discreția medicului radioterapeut care este cel mai bun tip de exerciții pentru pacienții aflați în grija acestuia.

Chiar și în situații în care pacientul nu este capabil să adopte niciun program de exerciții fizice, este recomandat ca acesta să aibă un stil de viață cât se poate de activ (urcatul scărilor, mersul pe jos, activități in locuință etc). Acestea reprezintă doar câteva modalități în care pacientul poate evita sedentarismul.

matei marius

Mr. medic dr. Matei Marius – medic primar Radioterapie, Secția Radioterapie/ Centrul de Boli Oncologice al SUUMC

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari